IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронакризата удължава престоя на жилищата под наем в София на пазара

Спад на цените има в сегмента на едностайните и тристайните жилища, а качествените имоти задържат ценовите си нива, сочат данни на компании за недвижими имоти

08:14 | 06.11.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От Airbnb към дългосрочен наем

След началото на пандемията и породените от нея ограничения на пътуванията голяма част от собствениците на имоти, които допреди коронакризата са ги отдавали краткосрочно в платформи като Airbnb и Booking, сега са на пазара на дългосрочно отдаване.

„Със затварянето на границите и ограничаването на пътуванията много собственици на имоти на хотелски принцип, както и фирми с по над 10-20 имота, се обърнаха към агенциите за недвижими имоти с цел да търсят заетост, дори на по-ниски от обичайните си цени. Така имахме възможност да предлагаме голям брой добре обзаведени жилища в центъра и в търсените квартали на София на добри цени“, отбелязва Венета Янева. Наводняването на пазара с подобни имоти при ограниченото търсене е накарало традиционните наемодатели да се замислят за вида и състоянието на имотите си, за да бъдат конкурентни на новопоявилите се, които често имат предимството на добри локации и модерна визия.

Като цяло обаче пренасочването на имоти от краткосрочен към дългосрочен наем не е оказало натиск върху пазара, защото в момента сделки могат да се случват, смята Йорданка Рангелова. “Пречката не е в по-високото предлагане, а по-скоро в различните очаквания на наемодателите и бюджетите, на които са готови наемателите“, казва тя.

Преориентирането на собственици от краткосрочни към дългосрочни наеми се е отразило върху доходността от тези имоти и в същото време е намалило разходите на собствениците им по поддръжка и ангажиментите им. „Тази вълна от имоти води до изваждане на качествени жилища на пазара за продажби, защото няма яснота докога ще продължи кризата с краткосрочното наемане. Затова и много от собствениците продават тези имоти“, отбелязва Изабела Клисарска.

Според Таня Рангелова повечето жилища за краткосрочно отдаване под наем не са пригодени за дългосрочно ползване – имат малки хладилници, нямат достатъчно гардероби и т. н. „Част от наемодателите на този тип жилища решиха да изчакат да отмине коронакризата, а други са склонни да ги отдават дългосрочно, но само докато не се засили отново потокът от туристи към столицата“, отбелязва тя.

Инвеститорите се оглеждат за изгодни имоти

Купувачите на имоти с цел отдаването им под наем продължават да са активни на пазара, тъй като покупката на жилище е смятана за сигурно вложение на спестени средства, сочат наблюденията на експертите.

„Покупките с инвестиционна цел винаги са били немалко перо от общия обем сделки с жилищни имоти на пазара и продължават да бъдат. Част от хората намират в имотите сигурност на спестените си средства, които да не загубят своята стойност. "Инвестиционните“ купувачи в момента се оглеждат за изгодни и качествени имоти и когато намерят такива, купуват. Целта за отдаване под наем нерядко се модифицира в цел продажба на по-висока от покупката стойност в изгоден за това момент, който инвеститорите преценяват като подходящ за тях“, казва Изабела Клисарска.

Според Венета Янева спадът на цените на наемите не трябва да притеснява хората, които купуват имоти с цел инвестиция, защото те не търсят бърза печалба в рамките на една-две години. „Сега е моментът да се инвестира в обекти в строеж, защото от една страна цените са по-ниски, а от друга, докато жилището бъде завършено, наемните цени отново ще са на обичайните си нива“, смята тя.

Очакванията на експертите са в началото на годината да има известен спад на търсенето на жилища под наем в София. „Така надценените имоти ще се отдават трудно. Собствениците трябва да вземат предвид новите условия и да се вслушват в съветите на консултантите“, казва Йорданка Рангелова.

Изабела Клисарска прогнозира инерцията от третото тримесечие да се запази, макар и затихващо, до края на настоящата година. „За 2021 година е много рано  да се каже и същевременно би било смело да се прогнозира. Всичко ще зависи не само от здравната ситуация в страната ни, но и от икономическата и политическа обстановка както у нас, така и по света. Очаквам още по-засилен интерес за наемане или покупка на самостоятелни къщи около София и големите градове от хора, които търсят природа, свобода на придвижване и възможности за пазаруване, работа и медицински услуги“, отбелязва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
jujo_si
преди 3 години
цените ще са в минимума януари-февруари, насочи сили към покупка тогава, сега да търсиш за 2 бона наем трябва да си куку. Тръгвай на огледи от сега. Надявам се да не се плашиш от короната защото тя спира много купувачи дори да отидат на оглед - виж шефа на хелпкарма например :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
studioaa
преди 3 години
Това, което е струвало 1500 евро преди коронакризата скоро ще се намира за под 1000 евро т.е ще има терен за сделки - голям брой закъсали продавачи, хазяи без наемател и те ще са много по-разговорливи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
kron
преди 3 години
Понеже питаш, аз съм от тези, които си търсят за 1000+ евро наем в момента. Логиката е следната: очаквам цените да падат значително, но ми трябва да се разширя сега. Очаквам цената на еквивалентно жилище за продажба да спадне повече, отколкото ще платя за лихви по кредит, ако сега го купя или ако изляза под наем. Според мен същото важи за което и да е жилище под наем срещу покупка в момента. Аз съм просто клиент в горния сегмент и гледам за определени удобства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
simbad
преди 3 години
Статията няма връзка с реалността. От 3 месеца насам апартаменти само се освобождават в София и това ще се засили още. 1500 Евро струва апартамент в Мюнхен , а в София и за 500 лв. никой не иска вече. Видяха че платените новини че всичко е по старо му не носят полза и обърнаха дупетата но пак се опитват да пишат измислици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
Коронакризата прави новопостроените апартаменти непродаваеми заради липсата на сигурност на работното място както и кредит, както и огромен отлив на платежоспособни клиенти чрез отдалечена заетост. Новопостроените офиси не могат изобщо да се отдадат под наем и цените им падат като есенни листа буквално, в много райни наемите за нови офиси са надолу 40-50%. Скоро брокери/банкери/строители/общинари ще разберат кон боб яде ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
Кой наема апартаменти за 3 бона месечно? Че ти за 10 години ще си го купил тоя апартамент спокойно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още