IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронакризата удължава престоя на жилищата под наем в София на пазара

Спад на цените има в сегмента на едностайните и тристайните жилища, а качествените имоти задържат ценовите си нива, сочат данни на компании за недвижими имоти

08:14 | 06.11.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group


Като цяло обаче активността на наемния пазар в София отбелязва спад, който се е усетил доста съществено през октомври, сочат данните на “Адрес“. Причината са цялостните промени в резултат на пандемията, които са оказали влияние на пазара на наеми в столицата. „Академичната година започна по-различно, присъствието в университетите не е така активно, тъй като частично се случва онлайн. Отделно многото неизвестни в общ икономически и здравен план прави хората по-предпазливи“, казва Йорданка Рангелова.

В „Мирела“ също отчитат лек спад на броя на сделките с жилища под наем спрямо предишните години заради кризата с COVID-19. „Съмненията за присъствена или неприсъствена учебна година поставяха спирачка пред търсенето и вземането на решения в много от случаите. И все пак отново регистрираме голям брой чуждестранни студенти от Гърция, Великобритания, а вече и от Германия и скандинавските страни, които идват да учат в София“, отбелязва Венета Янева.

При „Явлена“ обаче през третото тримесечие е регистриран най-висок брой наеми в сравнение с предходните пет години. Реализираните само през септември наеми бележат най-висока стойност на месечна база за последните шест години, казва Изабела Клисарска. „Това, от една страна, може да се дължи на традиционно изразената сезонност, но от друга може да се отдаде и на преразпределение на пазарен дял между участниците на пазара на наеми, продиктувано от оттегляне на част от агенциите от пазара поради ясно изразената в последните месеци тенденция клиентите да се доверяват на утвърдени имена в бранша“, посочва тя.

Наемодатели продават празни имоти

В променената ситуация на пазара заради коронавируса наемателите опитват да преговарят с наемодателя си, позовавайки се на очакванията за трудна зима. Поради същите опасения обаче наемодателите не са склонни на отстъпки. Те предпочитат да потърсят наемател, който да отговаря на финансовите им очаквания и така нерядко се стига до освобождаване на жилищата и излизането им на свободния пазар, сочат данните на „Адрес“.

В „Явелена“ наблюдават от началото на кризата тенденция за пренастройка у наемодателите да продадат имот, отколкото да го държат празен и той да трупа разходи вместо да генерира приходи за тях. „За част от наемодателите, които не са притиснати от текущи кредити или други задължения, нагласата е към намаляване на очакванията им за размера на наема, който получават, с цел имотите им да се стопанисват и, макар и ограничено, да носят доходност“, казва Изабела Клисарска.

При вече сключените договори в началото на кризата много от наемателите са поискали предоговаряне в рамките на 30% до 50% понижаване на наемните нива за период от два, три до шест месеца, сочат данните на „Явлена“. Към момента наемодатели и наематели са „в хармония“, но при повторна вълна на строги ограничителни мерки на правителството срещу разпространението на вируса е възможно процесите на предоговаряне да се подновят за част от имотите, казва Клисарска. Тя обаче допълва, че това вече ще бъде трудно при наемни договори, които са предоговорени през пролетта.

Според Венета Янева при предоговарянето на наемните отношения през първата третина на годината са се оформили два вида наемодатели - хора, които при намек от страна на наемателя, че не може да си позволи наема, са прекратили веднага договорите си, без да се замислят, че е много вероятно през следващите няколко месеца да не намерят наематели. В момента те предлагат имотите си на значително по-ниски цени. Другите са се съобразили със ситуацията, правят компромиси и са склонни няколко месеца да получават по-нисък наем, за да запазят отношенията с наемателите си, казва тя.

"За разлика от пазара на покупко-продажби ситуацията при наемите е обратната – има засилено предлагане на имоти под наем, тъй като за наемодателите е важно да получават приходи от имотите си и не е обосновано да ги изтеглят от пазара", коментира Таня Рангелова, консултант в компанията за недвижими имоти Primo+. „За тях по-добрият вариант е да получават наем, дори и да е по-нисък на месечна база, отколкото имотът да стои празен за неопределен срок. Малка част от наемодателите решиха да не рискуват повече с имоти под наем и взеха решение за продажба“, допълва тя.

Сред другите тактики на хазяите в помощ на наемателите освен намаляване на месечния наем са опростяване на наема за 30 или повече дни, покриване на режийните разходи, приспадане на депозит, отлагане на наема във времето, плаващ процент на отстъпки, показва проучване на Primo+, осъществено след началото на извънредното положение на 13 март.

Последна актуализация: 23:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
jujo_si
преди 3 години
цените ще са в минимума януари-февруари, насочи сили към покупка тогава, сега да търсиш за 2 бона наем трябва да си куку. Тръгвай на огледи от сега. Надявам се да не се плашиш от короната защото тя спира много купувачи дори да отидат на оглед - виж шефа на хелпкарма например :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
studioaa
преди 3 години
Това, което е струвало 1500 евро преди коронакризата скоро ще се намира за под 1000 евро т.е ще има терен за сделки - голям брой закъсали продавачи, хазяи без наемател и те ще са много по-разговорливи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
kron
преди 3 години
Понеже питаш, аз съм от тези, които си търсят за 1000+ евро наем в момента. Логиката е следната: очаквам цените да падат значително, но ми трябва да се разширя сега. Очаквам цената на еквивалентно жилище за продажба да спадне повече, отколкото ще платя за лихви по кредит, ако сега го купя или ако изляза под наем. Според мен същото важи за което и да е жилище под наем срещу покупка в момента. Аз съм просто клиент в горния сегмент и гледам за определени удобства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
simbad
преди 3 години
Статията няма връзка с реалността. От 3 месеца насам апартаменти само се освобождават в София и това ще се засили още. 1500 Евро струва апартамент в Мюнхен , а в София и за 500 лв. никой не иска вече. Видяха че платените новини че всичко е по старо му не носят полза и обърнаха дупетата но пак се опитват да пишат измислици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
Коронакризата прави новопостроените апартаменти непродаваеми заради липсата на сигурност на работното място както и кредит, както и огромен отлив на платежоспособни клиенти чрез отдалечена заетост. Новопостроените офиси не могат изобщо да се отдадат под наем и цените им падат като есенни листа буквално, в много райни наемите за нови офиси са надолу 40-50%. Скоро брокери/банкери/строители/общинари ще разберат кон боб яде ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
Кой наема апартаменти за 3 бона месечно? Че ти за 10 години ще си го купил тоя апартамент спокойно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още