IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офисите в Пловдив и Варна - по-евтини, но и по-празни от софийските

IT и аутсорсинг индустрията е основен двигател и на офис пазара в големите градове в страната извън София, сочат данни на консултантска компания

22:22 | 19.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Боби Тошев, БГНЕС</em></p>

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Наемите на офис площи в Пловдив, Варна и Бургас са по-ниски от тези в София, но делът на свободните площи в първите два града е по-голям, отколкото в столицата, сочат данни на консултантската компания Colliers International.

Подобно на София IT и аутсорсинг индустрията е основен двигател на офис пазара в най-големите градове  в страната след столицата, като в Бургас компании от този сектор са наели близо 80% от офис площите клас А и Б, показват още данните.

Пловдив – офиси в края на града

Общите наличности от офис площи клас А и Б в Града под тепетата достигат 254 600 кв. м към третото тримесечие на тази година, като над половината от тях (53%) се намират в покрайнините. 27 на сто са разположени в широкия център, а само 20% се намират в идеалния център на града.

Средният наем на офиси клас А в Пловдив е 9 евро на кв. м, като задържа нивото си от миналата година. Той е отбелязал лек ръст спрямо 2018 и 2017 г., когато е бил 8 евро на кв. м. Наемите на офиси във втория по големина град в страната са по-ниски в сравнение със София, където средните нива за клас А са между 12 и 14 евро на кв. м по данни на консултантската компания MBL от края на октомври.

Въпреки това свободните площи в Пловдив са повече от тези в София – 16% спрямо 10,8% в столицата. Офис пазарът в града ще бъде подложен на още по-голям натиск, тъй като на етап строеж са още 76 100 кв. м офис площи, сочат данните на Colliers.

64% от офисите в Пловдив са наети от компании от IT и аутсорсинг индустрията. Следват професионалните услуги със 17%, банките, финансовите и застрахователните компании с 10% и компании от сектора на промишленото производство с 9%.

Един от големите комплекси със смесени функции в Пловдив е Plovdiv Plaza, включващ първокласни офис и търговски площи.Той отвори врати през 2018 г. 

Спад на наемите във Варна

Средните офертни наеми за офис площи клас А във Варна са на ниво от 7,5 евро на кв. м през третото тримесечие на тази година, като намаляват леко спрямо 8 евро на кв. м през 2019 г. През 2017 и 2018 г. те са били на ниво от съответно 8,5 евро и 7,5 евро на кв. м.

Общо 254 хил. кв. м са наличностите на офис площи клас А и Б в морската столица, а още 21 800 кв. м са на етап строеж, сочат данните на Colliers. Празни са 13 на сто от офис площите във Варна.

Подобно на Пловдив и във Варна над половината (57%) от офисите клас А и Б се намират в предградията, 23 на сто са в широкия център, а 20% - в идеалния център. Малко над половината от офис площите във Варна са наети от компании от IT и аутсорсинг индустрията, а 27% - от транспорта и спедицията. 21% от офисите в морската столица са наети от банки, финансови и застрахователни компании.

Сред големите офис сгради във Варна е бизнес сградата Bulport, която предлага както обособени офиси, така и офиси с отворен план.

Офис пазарът в Бургас - под контрола на IT и аутсорсинг индустрията

77% от офис площите в Бургас са наети от компании от IT и аутсорсинг индустрията, сочат данните на Colliers. Останалите 23% са заети от енергийни и индустриални компании.

Общо 62 хил. кв. м са наличностите на офиси клас А и Б в Бургас, а още 19 500 кв. м са на етап строеж. Средните офертни наеми в града са на ниво от 7,5 евро на кв. м и задържат нивото си спрямо 2019 г. Те са намалели леко спрямо 2017 и 2018 г., когато са били на ниво от 8 евро на кв. м.

Само 6% от офис площите в Бургас са свободни, показват данните на Colliers. 47 на сто от офисите в града се намират в широкия център, а 31 на сто – в покрайнините. 22% от офис площите се намират в идеалния център на града.

Сред големите офис проекти в Бургас е Central Park, който е екосистема от споделени работни пространства, академии за специалисти, езикови центрове и зали за събития, посочват от Colliers.

Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още