IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1115 евро на кв. м е средната цена на жилищата в София

Цените в столицата са нараснали с 2,5% на годишна основа през третото тримесечие

13:59 | 08.12.20 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Предпочитание към новото строителство

Новото строителство продължава да бъде по-предпочитано от купувачите и отново съставлява около 90% от сключените сделки, сочат данните на Bulgarian Properties.

Най-предпочитаните квартали от купувачите традиционно са Витоша, Манастирски ливади, Кръстова вада, Дианабад, централните части на София, включително и широк център – Зона Б-5, Б-18, Банишора. След пускането на третата линия на метрото се е засилил интересът и към райони, през които то преминава - Сухата река, Хаджи Димитър, Красно село, Лагера, Овча купел.

„Обявяването на плановете за разклонение на метрото в посока ИКЕА и София Ринг Мол и появата на нови мащабни комплекси в този район също привлякоха вниманието и интереса на купувачите. Към тези квартали добавяме и кварталите Младост, Люлин и Надежда, както и Студентски град, към които винаги има наличен интерес и съответен кръг от купувачи“, се казва в анализа.

Продължава засиленото търсене на имоти в затворени комплекси и партерни апартаменти с двор в тях, както и на жилища в комплексите от къщи в периферните зони на София.

През третото тримесечие делът на закупените двустайни жилища е 40%, а на тристайните – 55%, само 5% от придобитите апартаменти са били четиристайни. „През последните месеци тристайните жилища са по-търсени и имат по-голям дял от двустайните, които винаги са били половината и повече от половината от закупените жилища в София. Вероятно това е пряко следствие от пандемията и от променения начин на живот, при който се изисква повече жилищно пространство, за да се чувстваме комфортно“, пише в анализа.

Средната площ на закупените жилища е 92 кв.м и нараства с близо 10 кв.м спрямо 81 кв.м в края на 2019 г.
Най-купувани са жилищата на пети етаж, като продължава интересът към жилища на по-високите етажи в сгради ново строителство заради хубави гледки, повече простор и светлина, по-малък шум от околни улици и булеварди.

Банковото кредитиране и нивата на безработицата – водещи фактори за пазара догодина

През 2020 г. купувачите са се пренастроили към новата реалност и подхождат прагматично и спокойно към избора на имот. Преценяват добре нуждите и възможностите си и сравнително бързо вземат решения, сочат наблюденията на Bulgarian Properties.

„Имотът за собствени нужди се превърна в ценен актив и играе все по-важна роля в целите и плановете на семействата, а на преден план излезе и потребност за дори повече от един дом, на различни места, за различни цели с оглед на осигуряване на собствено място за отдих, работа, близост до природата и по-качествен живот. Наред с това, за пореден път се затвърди ролята на имотите като сигурен актив, към който хората се обръщат за вложение на спестяванията си в периоди на несигурност и криза“, се казва в анализа.

Компанията очаква през 2021 г. пазарът да бъде подчинен на развитието на пандемията и намирането на изход от нея. „До момента безработицата задържа ниски нива, а миграцията в страната от приток към големите градове започна да се обръща и в отлив към по-малките населени места и придобиването на повече от един имот. Тя беше допълнена и от миграция от чужбина към България поради завръщането на много работещи в чужбина българи към родните места“, се казва в анализа.

Очакванията са догодина важна роля да продължат да имат банките, тяхното поведение при управление на кризата и евентуалното нарастване на необслужваните кредити след изтичане на мораториумите. Безработицата също остава водещ фактор за развитието на пазара.

При положителен сценарий и успешно справяне с коронакризата се очаква пазарът да е активен, а цените да останат стабилни и през 2021 г. При по-лош сценарий може да има намален обем от сделки, но според Bulgarian Properties до спад в цените едва ли ще се стигне в рамките на следващата година, тъй като ликвидността в икономиката е голяма и при първи положителни сигнали за справяне с епидемията процесите ще се ускорят и пазарът ще се върне към обичаен ритъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 13
фиг.1
преди 3 години
Варна е голям курортен град с нарастващо население и силна икономика. Там има резон във високите цени на имотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 0
melon
преди 3 години
Хубаво пускате регулярно статии за имотите, средни цени и т.н.,НО МОЛЯ, дефинирайте какво е квадратен метър по български стандарт и цената с или без ДДС е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
строи*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Според мен проблемът ще дойде повече от възрастните хора, които живят сами и починат, не толкова, че умират (потенциални) купувачи. Това са още жилища на пазар, където над 30% от жилищата са празни (в села и малки градове, е повече).Според мен цените в следващите 20г., ще се вдигнат с макс 10% за новите и може би малко повече за старите сгради, заради по-добрата им локация, тъй като в големите градове, добри локации вече няма и се строй навън от центъралните части. Не виждам как могат да поддържат тия цени, при намаляващо население и при положение, че в следващото поколение има все по-малко бели, а знаем, че opките жилища почти не купуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
М'даве - пандемия!Орта мрът по калдаръма, няма кой да ги рови!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Щом има идиотии да плащат такива пари цените ще са такива.Да видим какво ще се случи с цените, предлагането и броя на сключените сделки след рекордната смъртност през тази и следващите няколко години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Че те у Варна са сигурно толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още