IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските молове не радват южноафриканските си собственици през пандемията

Търговските центрове в София, Бургас и Стара Загора са сред най-слабо представилите се в портфейла с активи на собствениците им в ЦИЕ през 2020 г.

08:51 | 10.03.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Подкрепа за наемателите

NEPI съобщава в отчета си, че през миналата година е предоставила отстъпки на наемателите, свързани с COVID-19, включително от наеми, сервизни такси и маркетинг, на стойност 69,5 млн. евро, а отстъпки за още 2,5 млн. евро ще се прехвърлят към идните три години в резултат на подписани допълнителни споразумения. Въпреки предоставената помощ оборотите на наемателите в търговските центрове на компанията в ЦИЕ без хипермаркетите са намалели с 29,4% на годишна база. Посещаемостта на обектите също се е свила с 32% спрямо 2019 г.

Към края на 2020 г. събираемостта на наемите в обектите на NEPI е 95%, а към средата на февруари 2021 г. нараства още повече до 97%. При Hyprop тя е намаляла до малко над 70% през ноември и декември, когато в региона бяха въведени нови ограничения заради ръста на заразените с коронавирус. През същите два месеца оборотът на наемателите в моловете на компанията в ЦИЕ е намалял със съответно 38,8% и 26,5%, а забавените плащания възлизат на съответно 3 млн. евро и 2,8 млн. евро.

През второто полугодие MAS Real Estate е успяла да събере средно 85% от дължимите наеми за обектите си в региона, като у нас събираемостта е най-ниска на ниво от 70% спрямо 72% в Полша и 93% в Румъния.

Компанията е предложила на наемателите в търговските си центрове в България и Румъния наемни ваканции за срока на първия период на блокадата през пролетта на миналата година в замяна на мерки, договорени поотделно, и частично отлагане на наеми за месеците непосредствено след първата блокада в зависимост от приходите от продажби на наемателите, става ясно от отчета й. В резултат на това тя е събрала с 3 млн. евро по-малко наеми в шестмесечния период до 31 декември м. г. и 4,8 млн. евро в годината до 30 юни 2020 г.

Диверсификация с жилища

Въпреки влошаването на финансовите резултати заради коронавирусната криза обаче и трите южноафрикански компании, присъстващи у нас, запазват силни ликвидни позиции за момента.

NEPI отчита свиване на нетната си оперативна печалба с близо 20%, както и на печалбата, която ще бъде разпределена сред акционерите с 31,8%. В същото време обаче компанията пише в отчета си, че разполага с ликвидни средства в размер на 1,2 млрд. евро, а съотношението между дълга и собствения й капитал достига 31,5% и е под стратегическата й цел от 35%.

Печалбата и приходите на Hyprop също се понижават наред с доходността от портфейла й с търговски площи в ЦИЕ, която спада до 6,7% при 7,8% в края на 2019 г. Към 31 декември 2020 г. тя разполага с ликвидни средства за 29,4 млн. евро и неизтеглени заеми за 64 млн. евро. Съотношението на дълга към собствения й капитал през второто полугодие намалява до 38,8% спрямо 41,4% през първите шест месеца на 2020 г. в резултат на изплащането на дълг на стойност 52,5 млн. евро, включително всички деноминирани в долари задължения.

Към 31 декември MAS разполага с общи наличности от 265,1 млн. евро в кеш, листнати на борсата ценни книжа, очаквани нетни приходи от продажби и неизползвани кредитни инструменти. Съотношението на дълга към собствения й капитал е 25,7% и е  доста под определения лимит от 40%. Компанията отбелязва в отчета си, че когато бъдат включени и незавършените продажби на нейни активи в Западна Европа, договорени до 31 декември м. г., ефективното съотношение между дълга и собствения капитал намалява още повече до 11,9%.

NEPI обявява в отчета си, че планира да диверсифицира портфейла си с имоти в ЦИЕ, като навлезе и на жилищния пазар. Засега компанията не разкрива никакви подробности, но ходът изглежда логичен, тъй като жилищните пазари в региона, включително у нас, продължават да растат и през пандемията за разлика от офисите и търговските площи. 

И докато NEPI все още обмисля ходовете си на жилищния пазар, MAS вече присъства на този в Румъния. Компанията съобщава в отчета си, че строителството на първия ѝ жилищен комплекс Marmura Residence в Букурещ продължава и в петте сгради, които влизат в него. Очаква се той да бъде завършен до юни 2022 г. Към момента 376 от 459 апартамента са били обявени за продажба, от които 212, или 56%, са продадени.

В друг жилищен комплекс в румънската столица 82% от вилите, къщите и апартаментите, обявени за продажба още преди издаването на разрешение за строеж, са продадени. През юли фондът планира да започне и първата фаза на нов жилищен проект с 315 апартамента.

И трите компании потвърждават ангажимента си към търговските центрове в ЦИЕ и очакват подобряване на търговията на дребно през 2021 г. благодарение на разпространението на ваксините срещу коронавируса, паричните и фискални стимули на правителствата в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
kane
преди 3 години
затова пък българките радват чуждите туристи във всяка икономическа обстановка. Така привлича Бг капитали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
mariata
преди 3 години
И какво лошо има в тази новина. Повечето южноафрикански инвестиции са с меко казано съмнителен произход - нека губят тогава. И какво ни пука на българите, ако чуждите инвеститори в недвижимости губят - това супер новина - нека се оттеглят и да се сринат цените на офис и търговските площи - от това ще се облагодетелстват обикновените хора чрез по-ниски цени на дребно. Липса на печалба на чуждестранен инвеститор значи по-малък износ на пари от джоба на българина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още