IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алексей Пампоров: В България няма адекватни жилищни политики за крайно бедните

Незаконните постройки в кварталите с концентрация на бедност трябва да бъдат оценени и конструктивно устойчивите да бъдат запазени, смята изследователят

14:31 | 11.10.21 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Снимка: Личен архив

- Говорите и за необходимост от промяна на Закона за устройство на територията, защо?

Такава промяна е необходима, защото в момента няма никакъв начин за узаконяване на незаконен строеж. Но практиката в други страни от ЕС и по света показва, че когато държавата или общината е допуснала построяването на незаконна, но конструктивно устойчива къща и това е единственото жилище на обитателите ѝ, трябва да се потърсят механизми за нейното узаконяване. Например, може да се направят държавни или общински комисии, които да оценяват всеки имот поотделно и ако домакинството е под линията на бедност, ако къщата е конструктивно устойчива, ако не пречи на градската инфраструктура, то няма нужда да се събаря, а да се намери начин за узаконяването ѝ.

Ако това се случи, обитателите ще плащат данъци и такси и тогава с наличните допълнителни ресурси може да се реши и проблемът със сметосъбирането. Проблемът не е толкова, че обитателите на кварталите с концентрация на бедност не искат да плащат данъци и такси смет, а че общината нищо не си търси, защото като не признава жилището, няма правен начин да изисква плащания от домакинствата.

Моето мнение е, че от узаконяването на конструктивно устойчивите жилища ще спечели общината, а хората ще живеят по-спокойно и ще спрат спекулациите, защото това се превръща в разменна монета по време на избори и се създават предпоставки за търговия с гласове. Идва кандидат за кмет, например, и казва: аз няма да ви закачам, ще ви прекарам улица, ще ви оправя тока. Нищо от обещаното не се изпълнява и след четири години идва тормоз от следващия кандидат. Случват се ненужни неща, защото държавата няма адекватни жилищни политики за крайно бедни хора.

- А самите обитатели на кварталите, които изследвахте, склонни ли са да узаконят жилищата си?

В Сливен 40% от домакинствата, с които разговаряхме, казаха, че ще направят всичко необходимо за узаконяване на жилището си, каквито и разходи да се налагат за това. В Търговище почти всички домакинства отговориха, че биха узаконили жилищата си, ако процедурата не изисква големи разходи.

В България има не повече от 50-60 големи проблемни квартала, а зоните, в които живеят над 20-30 роми, са около 900. Освен това те не са събрани на едно място, а са разпръснати в страната. Всяка община трябва да се занимае най-много с до пет подобни зони. Необходимо е да се направи оценка какви инфраструктурни инвестиции са необходими за прокарването на ток и вода, за осигуряване на сметосъбиране, да се направи оценка колко семейства са в риск да останат без жилище, защото е незаконно, и да се помисли за алтернативно настаняване, преди да се събори домът им.

Мога да посоча добър пример с община Стара Загора, която през 2012 г. започна да събаря всички къщи в гетото подред. С ромската неправителствена организация „Свят без граници“ направихме микропреброяване на всички къщи, които бяха получили известие, че предстои да бъдат съборени. Оказа се, че става дума за около 260 домакинства. Община Стара Загора ни чу и в съседство със съборените къщи обособи 260 парцела, които пусна на търг с отстъпено право на строеж, т.е. без да продава земята, която остана общинска собственост, даде право на хората да построят жилище върху нея.

За съжаление, и тук обаче има забавяне. Общината направи подробен устройствен план и кадастър, но през последните четири години имаме пълен застой в публичните политики за интегриране на хората от малцинствата. Улиците са трасирани, парцелите ги има, изникнаха дори седем – осем къщи, но хората стоят без ток и вода заради липсата на пари за инфраструктура. В крайна сметка бяха обособени 30 парцела в съседен квартал, върху които се изградиха социални жилища за хората със съборените домове. Община Стара Загора опита да подходи както трябва, но се натъкна на проблеми заради липсата на каквато и да било държавна политика в тази област.

През последните 20 години интеграционните политики в България се правят без реална оценка на нуждите, това са политики на парче, които не отчитат бедността на хората и казват, че който иска, трябва да се възползва от тях, като си плати, но който е много беден, и да иска не може да го направи.

Ние бъркаме като говорим за ромска интеграция, политиките трябва да се правят с мисъл за бедността, която няма етническа принадлежност. Ние все още нямаме истински проблемни гета, а само частично гетоизирани зони в кварталите с концентрация на бедност. Сливен е такъв пример, в Ямбол имаше такъв блок, Столипиново има частично гетоизирана зона в северната част, но и части, които са съвсем прилични. Интеграционните политики в Българиясе правят с етнически предразсъдъци, а всъщност е необходимо да се борим с бедността във всичките ѝ измерения. 

Алексей Пампоров е магистър по културология и доктор по социология. Доцент е в Института по философия и социология при БАН. Чете лекции по „История и всекидневна култура на ромите“, „Социология на семейството“, „Антропологическа демография" и „Електорални изследвания“ в СУ „Св. Климент Охридски“, както и „Демография и публични политики“ в ПУ “Паисий Хилендарски”. Член е на Комисията по предоставяне на убежище към вицепрезидента на Република България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 7
khao
преди 2 години
баси от 10 коментра... 9 неадекватни! :):) май 80те % станаха 90% !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Те искат да живеят по-добре, ама на чужд гръб и като изхарчат всички помощи, които им наливаме за ракия и цигари и пляскане, да имат още 1000-2000 на месец, за да живеят по-добре !!! Нали им даваха наготово апартаменти, цели мезонети, те ги обърнаха на koчини !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 2
orchis
преди 2 години
"Противно на стереотипите, че хората в тези квартали така си живеят, представителите на Хабитат България установяват, че обитателите им искат да живеят по-добре, но не разполагат с необходимите средства за това. " абе то и аз искам да карам червено ферари, да имам яхта и частен самолет (т.е. да живея по-добре), но нямам необходимите средстава за това.Може ли и за мен една "политика" да се помисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Това е дискриминация по доходен признак. Разрешат ли на крайно бедните подобни неща ще искам и аз като си заградя 1 декар общинска земя някъде на къра да става моя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Всички незаконни свърталища (също хотели, богаташки къщи и т.н.) да бъдат унищожени, построилите ги да бъдат съдени и наказани според НК. Като искат да живеят в тая държава, ще се научат да спазват законите и, точно така, както ги спазват всички останали, включително 10% от собствените им съплеменници, които въпреки блазнещата възможност да живеят хем с привилегии, хем извън закона, са избрали да се трудят, да учат и да живият честно. Ако не им харесва да спазват законите ни: границите са отворени - а те са диво, чергарско плeме с герб - колело на талига. Пътят ги зове, свят голям, да си търсят други балами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Това, което предлага този тип, е да се наруши базовият принцип за равенство на гражданите пред закона. Недопустимо е законите да важат за всички останали, а за хъxpeците вечно да има привилегии НАД закона, а точно това предлага тоя ко3ел с неговите "политики". Обитателите на тая свърталища са нарушили куп членове от Наказателния кодекс !!! Е какво - да узаконим престъпленията им ли? Хайде тогава да узаконим и кражбите им и педофилството им, а после и правото им да изнасилват и избиват бабите и дядовците ни? Незаконното строителство върху земеделска земя се наказва със затвор. Незаконното експроприиране на чужда недвижима собственост се наказва със затвор.Незаконното присъединяване към ВиК и ел-мрежата се наказва със затвор.Всичко това го пише в Наказателния кодекс и не съм видял някъде да е добавено, че не се отнася за благородните дами и господа от хъхpeщ произход !!! Тоя кeлeш вярно ли поставя знак за равенство между подменена дограма и струпване на цяло незаконно гето? И стига с тия права - нормалните хора също имат права. Ако държавата узакони гнусняшкият незаконен развъдник, изникнал около законният кв. Факултета, това означава аз завинаги да изгубя 50% от стойността на моя законен имот, да бъда тровен всяка зима от запалените гуми и парцали в кюмбетата им, да живея във висока криминогенна среда. На какво основание нарушаващите законите ще имат повече права от мен и моите съкварталци, които спазваме законите и плащаме данъци? Тоя пор наистина ли си въобразява, че ако се узаконят свърталищата на тия, те ще хукнат да си плащат данъците? Те ако искаха да живеят в законни жилища, щяха да си купят - по селата къщи се продават бол - и земя се продава !!! То и държавата дава земя за обработване на малоимотни да се препитават - ама хъхpю не иска да копа, той иска само да бере. Така че аре такива с техните "политики" да не се обаждат или - като са им толкова мили тия, да ходят да живеят в "Надежда" в някой kaтун !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Абсолютно съм съгласен. И е крайно време помощите за безработица да се отработват с общественоплезен труд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
mrynmryn
преди 2 години
Във всяка страна има хора, които са само на социални, въпросът е, тия хора, правят ли нещо, за да променят това? Аз нямам мое жилище, но не мисля, че държавата е длъжна да ми осигури такова. Ако държавата ти осигури всичко, вкл. и социални, които са достатъчни за покриване на базовите ти нужди, една група от хора, никога няма да се хване на работа, на тях това ще им стига.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Ами хайде тогава всички хора, вместо да се загробват с 300 000 кредит, да си струпат по една къщурка някъде на чужда земя и да искат държавата да им я узакони.или тоя лиглю предлага това да важи само за хъxpeците ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
caller
преди 2 години
Абе сега като изберем Продължаваме Прехода(промяната), само стой и гледай как и малкото останал народ ще се разбяга. То не бяха промени, не бяха преходи, и така вече 30г., а още на никъде не е този преход. Напраиха се някои реформи, приватизира се каквото можеше, а за народа нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още