IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството се готви да ликвидира Националния компенсационен жилищен фонд

Целта на фонда беше да компенсира граждани, притежаващи многогодишни жилищно-спестовни влогове

18:25 | 01.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Правителството създава ликвидационна комисия, която да закрие Националния компенсационен жилищен фонд (НКЖФ). Закриването на фонда беше предвидено в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2022 г., а целта е да се прекрати окончателно разходването на бюджетни средства за структура, чиято дейност е преустановена.

НКЖФ беше създаден през 1991 г. по силата на приетия от Великото народно събрание Закон за уреждане на жилищните въпроси на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове.

Преди 1989 г. един от начините хората да купят жилище беше да притежават жилищно-спестовни влогове в Държавната спестовна каса, по които се трупаха т. нар. лихвоточки. След рухването на системата хиляди вложители се почувстваха измамени. За разрешаването на проблема беше създаден Национален компенсационен жилищен фонд, в който да постъпва 1% от бюджетните разходи. Средствата трябваше да се използват за компенсиране на притежателите на лихвоточки, като стойността на една лихвоточка е осем стотинки.

В последния списък от 2010 г. бяха включени притежателите на 155 хил. влога. Право на обезщетение имаха всички граждани, които отговаряха на определени изисквания – да не притежават имот над 60 хил. лв. и да не са прехвърляли имот след 1 януари 1981 г.

31 декември 2019 г. беше последният срок за изплащане на средства на одобрени за обезщетяване хора при условие, че до 30 ноември 2016 г. са закупили или да са започнали да строят собствено жилище и са подали искане за компенсация. За целта към общините бяха създадени специални комисии, които приемаха исканията.

Останалите извън списъците между 2010 и 2016 г. хора окончателно изгубиха възможност да получат компенсация за влоговете си. През 2018 г. бяха компенсирани 3057 жилищно-спестовни влога, а средната изплатена компенсация по един влог беше близо 6585 лева.

В становище до бюджетната комисия в парламента през февруари омбудсманът Диана Ковачева настоя да не се закрива НКЖФ и препоръча създаването на нова структура с подобни функции, за да се гарантират правата на гражданите с многогодишни жилищно-спестовни влогове, които са одобрени за обезщетяване.

Ковачева отбеляза, че от години получава жалби от граждани във връзка с проблема с лихвоточките. Причината е, че все още голяма част от хората не могат изпълнят предвидените в закона условия, за да получат сумите по натрупаните лихвоточки. Други са пропуснали сроковете да реализират правата си, а трети са изпълнили условията, подали са документи в местните комисии към общините, но все още не са получили сумите си.

В проектопостановлението на Министерския съвет, публикувано за обществено обсъждане в онлайн портала strategy.bg, се предвижда председател на ликвидационната комисия за НКЖФ да бъде главният секретар на Министерството на финансите, а съставът ѝ да бъде определен със заповед на финансовия министър.

Предвижда се в срок от три месеца от назначаването ѝ комисията да уреди въпросите, свързани с имуществото, правата и задълженията на закрития НКЖФ, и да изготви финансови отчети и ликвидационен баланс. Тя трябва също да изготви описи на имотите и движимите вещи, предоставени за управление на НКЖФ, да предаде архива му и да закрие ползваните от фонда банкови сметки.

Гражданите могат да изразяват становище по проекта за постановление в 30-дневен срок. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още