IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поляризацията на пазара на логистични площи в Европа се обостря

Инвеститорите предпочитат новите сгради на първокласните локации

09:14 | 07.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Поляризацията на пазара на логистични площи в Европа се обостря

Регионалните различия на пазара на логистични имоти в Европа се засилват. Продължава да се разтваря и ножицата между първокласните и второкласните активи, като инвеститорите все повече търсят нови сгради на най-добрите локации, посочва се в доклад на BNP Paribas Real Estate, цитиран от онлайн изданието property-magazine.eu.

Заради икономическата криза сделките с логистични площи се забавиха през миналата година, особено транзакциите за сгради с площ над 5 хил. кв. м. Въпреки че тенденцията се виждаше и на германския пазар, в страната бяха отчетени много добри нива на усвояване. На другия полюс обаче беше пазарът във Франция, който рязко се сви до равнището от 2010 г. и продължава да записва изключително слаби резултати.

Тенденцията продължава и през първото тримесечие, като забавянето е най-видимо в сегмента при площите над 5 хил. кв. м.

Недостигът на нови, големи и качествени площи продължава да подкрепя пазара, а много от крайните потребители предпочитат да си построят логистични площи, задоволяващи собствените им нужди, се посочва в доклада.

На повечето европейски пазари немите на логистични площи се стабилизираха, като на ключовите от тях се наблюдават и опити за ръст. По-слабата активност обаче налага някакъв таван, въпреки че собствениците на логистични площи намалиха сериозно предлаганите стимули и бонуси за наемателите.

Експертите очакват, че активността ще започне да се възстановява през следващите тримесечия, но общият обем на трансакциите за тази година ще е изключително нисък заради слабия икономически растеж, стагнацията при потреблението и отслабеното промишлено производство.

По-благоприятни са тенденциите във Великобритания, където и в момента се наблюдава ръст на сделките.

За инвеститорите най-важните фактори, които определят решението им за сделка, са устойчивостта, цената, местоположението и качеството на площите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още