IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителните компании в Катар се борят с трудностите

Дубай се лансира като по-привлекателна дестинация за инвестиции

17:07 | 05.07.13 г.
Строителните компании в Катар се борят с трудностите

Очаква се тези проекти да увеличат населението на Катар през идните години заради инженерите, мениджърите и работниците, които ще пристигнат, за да ги построят. Правителството освен това залага много на футболния шампионат, като се надява първенството да превърне Доха във водещ международен град.

Не е ясно обаче доколко средствата, които се наливат в изграждането на инфраструктура, ще достигнат до строителните компании в Катар. Голяма част ще отидат при чуждестранни подизпълнители, които са достатъчно големи и опитни за подобни проекти.

По-рано този месец например Катар възложи четири договора за проектиране и строеж на обща стойност 8,2 млрд. долара за първата фаза на метрото в Доха. Повечето спечелили фирми са чуждестранни, включително италианската Impregilo и южнокорейскат SK Engineering & Construction.

В Дубай строителните компании се пренасочиха от жилищни проекти към търговски центрове, курорти и развлекателни съоръжения, като по този начин свиха експозицията си към променливите цени на жилищата. В Катар този процес все още не е случил в такава степен. Някои анализатори смятат, че това се дължи на факта, че повечето големи строителни фирми в Катар са обвързани с държавата чрез акционерни дялове, затова могат да се съсредоточат по-сериозно върху държавните планове, отколкото върху проекти, свързани с печалба.

Според някои анализатори на жилищния пазар в Катар има недостатъчно предлагане, което би могло да осигури възможности за строителите. От Colliers изчисляват, че търсенето на жилища ще достигне около 242 хил. апартамента до 2017 г. По изчисления на властите при сегашното темпо на сторителство общото предлагане тази година ще бъде едва 138 235 жилища.

Повечето апартаменти в Доха са с две и три спални, като има остра липса на студиа и апартаменти с една спалня. В резултат на това месечният наем на апартаментите с една спалня достига 2 740 долара.

Стимулите за строителите да запълнят този недостиг обаче са ограничени от правилата, които не позволяват покупката на имоти от чужденци. Има само три зони в Доха, където това е разрешено.

В Дубай от друга страна има повече такива зони и е утвърдена дестинация за инвеститори от целия регион. Частичното възстановяване на цените на имотите в Дубай през тази година подпомогна привличането на средства, които обаче можеше да отидат в Катар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още