IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на луксозните имоти в центъра на Лондон продължават да растат

Наемите в района обаче се понижават, особено в по-високия сегмент на пазара

10:23 | 31.07.13 г.
Цените на луксозните имоти в центъра на Лондон продължават да растат

Цените на луксозните имоти в идеалния център на Лондон са продължили да се покачват през юли и в момента са с близо 60% над най-ниското си ниво, отчетено по време на финансовата криза през март 2009 г., сочат данни на компанията за недвижими имоти Knight Frank.

На месечна база през юли имотите в идеалния център на британската столица са поскъпнали с 0,5%. От началото на годината ръстът на цените е 4,2%.

Въпреки новите рекордно високи цени, интересът сред кандидат-купувачите остава висок. Броят на огледите от началото на годината се е увеличил с 15% спрямо същия период на миналата година.

Нарастващото търсене е довело и до по-високи продажби - с 8,2% на годишна база, отчитат от компанията.

Сред основните фактори за растежа на цените и интереса са репутацията на Лондон на сигурно убежище за инвестиции, силата на глобалните капиталови пазари и стойността на британската лира.

В тази ситуация от Knight Frank прогнозират, че цените на имотите в най-елитната част на британската столица ще отчетат ръст от 6% за цялата 2013 г.

В същото време наемите в района през юли са се понижили с 0,4%, сочат резултатите от друго изследване на компанията за недвижими имоти. Така от началото на годината спадът им е с 2,7%. По-слаби резултати отчитат по-големите и по-скъпи имоти, докато "по-достъпният" сегмент от пазара се държи по-стабилно.

През юли по-сериозен спад на наемите има при къщите, отколкото при апартаментите - съответно с -0,6% и -0,3%. Освен това по-големи са пониженията при имотите със седмични наеми над 1 500 паунда спрямо тези в ценовия диапазон от 500 до 1 500 паунда.

Въпреки спадовете, активността на пазара на наеми в идеалния център на Лондон остава висока. Общият брой на договорите, сключени от началото на годината, е с 32% над нивата отпреди година.

Основната причина за понижението на наемите, особено в по-високия сегмент на пазара, продължава да е състоянието на икономиката на Лондон.

От Knight Frank прогнозират, че по-стабилен растеж на наемите в Централен Лондон може да се очаква едва през 2014 г., но за да се осъществи тази прогноза ще е необходимо в тази част от британската столица да се създадат повече работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още