IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия иска да облекчи правилата за REIT

Предлага се да се намали размерът на дивидентите, изплащани от фондовете, и да се облекчат правилата за листване на борсата

17:22 | 14.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Италия иска да облекчи правилата за REIT

Италия обмисля мерки, целящи да направят тръстовете за инвестиции в имоти (REIT) по-печеливши в опит да привлече по 1 млрд. евро годишно на един пазар, който не успява да спечели популярност от създаването си през 2006 г., пише Bloomberg.

Министерството на икономическото развитие предлага да се намали размерът на дивидентите, които REIT трябва да разпределят, както и да се облекчат правилата за листване на борсата. Целта е да се увеличи броят на съществуващите REIT от два до седем, а общите им активи да нараснат от 6,1 млрд. евро до 11,1 млрд. евро. Все още няма насрочена дата за обсъждане на предложението от кабинета на премиера Енрико Лета. 

Предложението включва намаляване на минималния дял, който трябва да бъде търгуван публично от 35 до 25% и повишаване на минималния дял, който имат право да държат отделните инвеститори, от 51 на 60%. Промените ще направят правилата в Италия подобни на тези във Франция и Германия, обясниха от министерството. Планът ще понижи и изискването за дивидент от 85 до 70% от печалбата, което ще позволи на тръстовете да реинвестират по-голяма част от печалбата си.

Предложените промени са част от по-широк пакет от мерки, целящи да подобрят производителността и да засилят чуждестранните инвестиции в Италия. Един по-голям пазар на REIT би могъл да даде тласък на плановете на Лета да продаде държавни имоти за 1,5 млрд. евро в рамките на следващите три години.

"REIT се смятат за неразделна част от държавните приватизации, които предстоят", коментира Франческо Галиети от изследователската компания Policy Sonar в Рим. Създаването на нови подобни тръстове може да помогне на правителството да получи по-добри цени при продажбата на сградите си, допълва той.

REIT, които се търгуват на борсите, осигуряват данъчни облекчения на собствениците си в замяна на гаранции, че определен дял от печалбата им се разпределя на акционерите. Специфичните им особености се различават в отделните държави, като италианското министерство иска да доближи правилата си до тези във Франция, където има 37 тръста за инвестиции в имоти с обща пазарна стойност 68 млрд. долара. Във Великобритания броят им е 23, а пазарната им стойност - 49 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още