IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на имоти в Кипър отчитат рекордно ниски нива през 2013 г.

Жилищният пазар на острова все повече разчита на чужденците

16:50 | 20.02.14 г.
Продажбите на имоти в Кипър отчитат рекордно ниски нива през 2013 г.

Продажбите на имоти в Кипър са паднали до рекордно ниски нива през 2013 г., сочат официални данни, цитирани от онлайн изданието The Move Channel.

Низходящата тенденция продължава и през януари 2014 г. Въпреки че някои експерти говорят за катастрофална обстановка в сектора, продажбите на чужденци все пак се увеличават.

През януари 2014 г. са регистрирани общо 293 договора за продажба, което представлява понижение от 22% спрямо януари 2013 г.

"На фона на хилядите непродадени имоти на острова, рекордната безработица, липсата на ликвидност и опасенията около състоянието на икономиката, ситуацията на пазара на недвижими имоти става все по-тежка", коментира Найджъл Хауърт от Cyprus Property News.

Този негативизъм вероятно се споделя от мнозина. Има обаче малък лъч надежда, идващ от факта, че през миналия месец продажбите на имоти в Кипър на чужденци всъщност са се увеличили. Скокът им е с 18% на годишна база и той е налице във всички райони с изключение на Лимасол.

Във Фамагуста са продадени 11 имота в сравнение със само един през януари миналата година. В Ларнака увеличението е с 36%, а в Никозия - с 18%. Популярният сред туристите Пафос отчита ръст на сделките от 6%.

Подобно на Испания Кипър все повече разчита на чуждестранните инвеститори, за да подкрепи жилищния си пазар. И двете страни въведоха схеми за предоставяне на жителство срещу инвестиции – дават се визи на граждани на държави извън ЕС, инвестирали сериозни суми в имоти.

По последни данни инициативата има положителен ефект, като за миналата година са направени чуждестранни инвестиции за общо 500 млн. евро, основно в имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още