IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотите остават най-доходоносната инвестиция за богаташите в Китай

Шестима от 10-имата водещи имотни магнати в момента са от Китай и Хонконг

11:50 | 26.02.14 г.
Имотите остават най-доходоносната инвестиция за богаташите в Китай

Имотите продължават да са най-доходоносната инвестиция за богаташите в Китай, въпреки упоритите опити на Пекин да „охлади“ пазара. Това показват данните на консултантската компания Hurun, цитирани от Ройтерс.

Шестима от 10-имата водещи имотни магнати в момента са от Китай и Хонконг. Ли Кай-шин от Хонконг се нарежда на първо място - състоянието му е нараснало с 3% до 200 млрд. юана (32,80 млрд. долара).

Уан Дзиенлин, който е президент на най-големия строител на бизнес имоти в Китай Dalian Wanda Group, и Луи Чъ-у - основател на фирмата за казина Galaxy Entertainment Group Ltd., имат по 150 млрд. юана (24,6 млрд. долара) всеки.

През миналата година състоянието на Уан се е удвоило, докато това на Лиу е скочило със 108%.

Уан купи британския производител на луксозни яхти Sunseeker за 1,6 млрд. долара и има проекти за милиарди долари за луксозни хотели в Лондон и Ню Йорк.

През миналата година цените на имотите в много градове на Китай продължиха да поставят рекорди, въпреки продължаващата вече четири години кампания на правителството да "охлади" жилищния пазар.

Класацията е показателна и за тесните връзки между властта и бизнеса. От общо 358-те китайски милиардери 87 имат връзки с високопоставени политици. Общо 56 са членове на Китайската народна консултативна конференция, а 31 са членове на Националния народен конгрес.

Двете организации са влиятелни политически органи, които имат възможност да оказват въздействие и да оформят важните политически и икономически решения в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още