IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продават фабриката на Оскар Шиндлер в Чехия

Заводът в Бърненец е основният работодател в региона до средата на 90-те години на миналия век, когато фалира

14:01 | 02.03.14 г.
<p>
	Фабриката на Шиндлер се руши, местната власт в Бърненец се надява да я възроди и да се открият и нови работни места. Снимка: Wikipedia</p>

Фабриката на Шиндлер се руши, местната власт в Бърненец се надява да я възроди и да се открият и нови работни места. Снимка: Wikipedia

Фабриката на Оскар Шиндлер е на път да излезе на пазара, но продажбата ѝ вероятно ще бъде трудно начинание, пише Bloomberg.

Кметът на Бърненец (Брюнлиц) - населено място с около 1 300 жители в източната част на Чехия, Блахослав Каспар е убеден, че рушащият се комплекс ще е идеалното място за всякакъв вид лека индустрия. Друга негова идея е той да бъде превърнат в музей на Холокоста.

Фабриката някога принадлежала на Шиндлер - чешко-германският индустриалец, шпионин и член на партията на нацистите, подслонил в нея около 1 200 евреи през последните месеци на Втората световна война. Историята е разказана във филма на Стивън Спилбърт от 1993 г. "Списъкът на Шиндлер", който е носител на Оскар.

Комплексът е обект на близо 100 граждански и наказателни дела от фалита му преди 10 години насам. Каспар твърди, че споровете са напът да бъдат разрешени и смята, че градът би предложил съоръжението за символична сума на инвеститор, разполагащ с необходимите ресурси да създаде работни места в града, разположен на около 200 км източно от Прага.

През ноември съд в Прага излезе с предварително решение, че имотът може да бъде продаден, а според Каспар през тази пролет ще има и окончателно решение. Той твърди, че води преговори с инвестиционна компания с евентуален достъп до еврофондове за възстановяване на околната среда.

Шиндлер, който имал завод за домакински прибори в Краков, превърнат във фабрика за производство на оръжие, мести завода и еврейските работници в него в Бърненец през 1944 г., докато Съветската червена армия наближава Полша. Първоначално мястото работело като текстилна фабрика, собственост на еврейско семейство, но се предоставя на Шиндлер благодарение на връзките му с нацистките тайни служби. Той успява да запази много от служителите си и да предотврати отвеждането им в Аушвиц, като казва на германското правителство, че са квалифицирани работници.

След войната Шиндлер бяга от Чехословакия, където е издирван като военен престъпник заради членството му в тайните служби. Отива първо в Германия, а след това в Южна Америка, където започва няколко неуспешни бизнес начинания и в крайна сметка живее благодарение на подкрепата на еврейски организации.

Заводът в Бърненец е национализиран, след като комунистите превземат Чехословакия през 1948 г. Текстилната компания на име Vitka продължава да е основният работодател в региона до средата на 90-те години на миналия век, когато фалира.

Днес оборудването е разграбено, прозорците са изпочупени, а тежките врати от ерата на Втората световна война са разнебитени. През разпадащия се покрив влизат сняг и вода. Според кмета Каспар за ремонта на завода ще са нужни около 2 млн. долара.

Ако имотът бъде продаден, Каспар ще може да осъществи плана си да създаде мемориал на жертвите на Холокоста, като превърне част от историческите сгради в музей. Сред тях са къщата на Шиндлер и мъжките общежития.

Томас Краус, директор на Чешката федерация на еврейските общности, определя музея като "фантастична идея". Неговата организация не разполага с достатъчно средства, за да финансира проекта в Бърненец, но Краус е убеден, че може да намери чуждестранна подкрепа, ако бъдат уредени имотните спорове.

Въпреки че историята на места като Бърненец до голяма степен е пренебрегвана от комунистическия режим в Чехословакия, той смята, че е важно чехите да не забравят еврейското наследство на родината си. "Мемориалът трябваше да бъде създаден точно след излизането на филма", казва той. "Това е последният ни шанс, преди мястото да се разпадне".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още