IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва краят на "царете на земята" в Китай

Строителните компании ще бъдат по-рационални при наддаването на търговете за терени през тази година заради рекордно високите цени на парцелите за строителство

17:47 | 07.03.14 г.
Идва краят на "царете на земята" в Китай

Дните, в които китайските предприемачи продават жилища на рекордно високи цени, може и да са пред своя край. Мерките за „охлаждане“ на пазара на имоти и засилената конкуренция са на път да сложат край на царуването на шепата „царе на земята“ във втората най-голяма икономика в света, пише Ройтерс.

Изразът се появи по време на бума на пазара на имоти през 2009 г. и описва строителни предприемачи – навремето предимно държавни компании, които бяха готови да платят каквато и да било сума само за да си осигурят терени за строителство.

Търговете, на които се продават парцелите, обаче силно се промениха, тъй като в наддаванията се включват все повече частни компании, разширяващи присъствието си на пазара. Това имаше и очакван негативен ефект – доведе до рекордни цени на земята за строителство.

И докато цената на земята в първостепенните градове скочи със 135 на сто през третото тримесечие на миналата година заради изострената конкуренция, цените на жилищата се увеличиха със само около 15 на сто, сочат данни на BNP Paribas. Това вероятно ще сложи край на рекордните цени на търговете за земя заради резкия ръст на разходите и забавянето на продажбите.

Знаците за забавяне на пазара на имоти в Китай – от по-слабите данни за цените на жилищата до забавянето на продажбите на строителите, вече обезпокоиха пазарите, тъй като инвестициите в имоти представляват около 15 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

„Строителните компании ще бъдат по-рационални, когато наддават за земя през тази година, въпреки големия брой „царе на земята“, които видяхме през последните години“, коментира Лин Бо от консултантската компания CRIC.

„Като се имат предвид рисковете и разходите големите строители не искат да харчат много за земя в момента“, допълва Лин.

China Vanke например – най-голямата публична строителна компания, обяви наскоро, че една от оперативните ѝ стратегии е да не се превръща в „цар на земята“. „Когато има много хора, преследващи парче земя, по-добре е да се откажем от него, отколкото да сбъркаме, като го купим“, посочват от компанията.

Евентуален спад на цените на земята на търговете може сериозно да навреди на силно задлъжнелите местни правителства. Те разчитат именно на продажбите на земя като основен източник на постъпления. Данните на китайското финансово министерство сочат, че през миналата година средно 24 на сто от приходите на местните власти са дошли от търговете за терени за строителство.

Данните за януари показват, че за първи път от 14 месеца темпът на ръст на цените на земята се е забавил. Още един знак, че пазарът може би вече се успокоява, са съобщенията от по-малки строителни фирми, че са успели да купят добри терени.

Въпреки това строителни компании продължават да се оплакват, че цените на земята са твърде високи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още