IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата верига супермаркети във Великобритания проби в Индия

Tesco стана първата чуждестранна компания, която ще инвестира в азиатската страна след двугодишна забрана в търговския сектор

13:50 | 22.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Най-голямата верига супермаркети във Великобритания проби в Индия

Британската компания за търговия на дребно с хранителни стоки Tesco сключи сделка, с която се превърна в първата чуждестранна верига супермаркети, която навлиза на половинтрилионния пазар на Индия, пише CNBC.

Tesco ще направи това посредством джойнт венчър с поделението на Tata Group, което управлява търговската верига Star Bazaar в страната - Trent Hypermarket Limited (THL). Теsco ще инвестира около 85 млн. паунда, след като получи одобрението на индийското правителство. До преди две години чуждите търговци нямаха право да инвестират в търговския сектор на индийската страна.

Под условията на споразумението THL ще оперира 12 супермаркета под шапката на Star Bazaar и Star Daily в южните и западните райони на Индия.

Tesco, който е третият по големина търговец на дребно в света и най-голям във Великобритания, сключи споразумение с THL за доставки и техническа подкрепа oще през 2008 г. Но сега британската компания ще бъде първата, която ще придобие дял в индийска компания за търговия с хранителни стоки.

Това се случва само 18 месеца, след като правителството отвори границите си за чуждеите вериги супермаркети. Сега те могат да закупят до 51% от акциите в местни компании. Решението обаче не бе постигнато лесно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още