IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийските несгоди на чуждите компании

Редица реномирани фирми от чужбина наскоро се изтеглиха от страната, намалиха бизнеса си, или отлагат инвестиционните си планове

15:46 | 21.08.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Най-големият местен автомобилен производител Maruti Suzuki India също страда от слабата рупия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Най-големият местен автомобилен производител Maruti Suzuki India също страда от слабата рупия. Снимка: Ройтерс

Докато от началото на годината икономическият растеж в Индия се забавя, и приходите на най-големия местен автомобилен производител се свиват – през второто тримесечие с близо 7 на сто в сравнение с миналата година. Но сега Maruti Suzuki India е изправена пред нов проблем - бързия спад на стойността на индийската валута, пише в свой анализ Wall Street Journal.

От миналата сряда насам рупията се е обезценила с почти 3 на сто, а от май спадът е с около 15 процента. „Ако рупията остане там, където е сега, във всеки сектор ще боли“, казва главният финансов директор на Maruti Аджай Сет. „Цялата тази среда в момента е изключително трудна".

Слабостта на индийската валута и възможния по-бавен растеж може допълнително да усложнят бизнеса на компаниите в Индия, където мултинационалните концерни така или иначе вече обмислят дали инвестициите им там наистина се изплащат. Претоварената инфраструктура, честите прекъсвания на електрозахранването, затрудненото придобиване на земя и вездесъщата бюрокрация на държавата усложняват живота на  корпорациите. 

Когато индийската икономика все още нарастваше средно с по 8 на сто на година, какъвто бе случаят в периода между 2006 и 2011 г., положителната перспектива за втората по големина страна в света по население надделяваше над рисковете. Но сега икономическият продукт  нараства само с 5 процента, а тези сметки вече не излизат.

Редица реномирани фирми от чужбина, като например корейският производител на стомана Posco и американският гигант от търговията на дребно Wal-Mart Stores, наскоро се изтеглиха от страната, намалиха бизнеса си, или отлагат инвестиционните си планове.

Във вторник рупията достигна ново рекордно ниско ниво - 64 рупии за долар, преди да се възстанови частично. В същото време чуждите инвеститори отново са нетни продавачи на борсата в Бомбай. Това допринесе за спад от 0,3% в бенчмарка S&P Sensex, който този месец вече падна с повече от 5 на сто.

Сривът на рупията - причинен от масивното изтичане на капитали от страната в очакване на по-малко гъвкавата парична политика на Федералния резерв на САЩ, което преди това вкарваше пари в страната, има както пряко, така и косвено въздействие върху бизнеса в Индия.

За японската Suzuki Motor, която притежава около 56 на сто от акциите на Maruti Suzuki, слабата рупия означава по-ниски печалби вкъщи и в Индия, каза говорител на концерна. От една страна заради този тренд се увеличават разходите за внос на части за Maruti. От друга страна поскъпват и лицензионните плащания към японците, които ще бъдат таксувани по-скъпо в йени.

Сегашната прогноза за годишната печалба на Suzuki се основава на средния обменен курс между юли и края на фискалната година през март – 1,60 йени на рупия, заяви говорител. Всяко число под тази стойност означава по-ниска печалба, каза той. Във вторник рупията струваше само 1,53 йени.

По-високите разходи за внос на суровини, които са предизвиквани от слабата рупия, са особено болезнени за производството. Дружества в сферата на потребителската електроника, които внасят много части предварително, увеличат вече цените си в Индия.

Така например Samsung Electronics вдигна през юли цените на мобилните си телефони и други електронни устройства с 2 до 3 процента, за да компенсира по-високите разходи на вносни компоненти, твърди говорител на корейския концерн.

Но някои отрасли се възползват от по-слабата валута. Големи индийски компании, които поемат външни IT услуги, като Wipro Ltd., Infosys Ltd. и Tata Consultancy Services Ltd, генерират повече от 90% от продажбите си в чужбина. Повечето от тях конвертират своите международни продажби първоначално в долари и след това в рупии. Съответно обезценяването на рупията с 1 на сто ще означава за тези компании общо увеличение на печалбата от близо 2,5 на сто, казва Сандип Мутанги, анализатор в индийската IIFL Capital.

Но слабата рупия косвено увеличава и цената на кредита в Индия. Индийската централна банка повиши лихвените проценти в подкрепа на валутата и за да се предотврати високата инфлация. Тя ще продължи да го прави, ако нищо в тенденцията за обменния курс не се промени. Това увеличава цената на заемите за потребителите и бизнеса, което от своя страна повлиява на икономическия растеж.

„Сривът на рупията е вот на недоверие срещу правителството. Ако то не се погрижи за проблемите, нищо няма да се промени", каза Рави Венкатесан, бивш изпълнителен директор на Microsoft в Индия и автор на книга за инвестиране в страната. „Основните проблеми, за които трябва да се погрижи то, са прастари: нарастващият [търговски] дефицит, по-слабата икономика, трудностите при правене на бизнес".

Ако по-слабата рупия, а и растящите цени, накарат правителството да отвори още икономиката, това не би било лошо, казва Венкатесан. „Ние действаме и очевидно се реформираме само в кран случай - когато има криза", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Когато валутата поскъпва лошо, когато поевтинява, пак лошо. На калпавата ракета облаците й пречат. Проблемите в Индия са съвсем други и валутата им е най-малкият от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Gold Zombie
преди 10 години
Винаги когато някой, някъде може да си позволи да създава пари от нищото и срещу тях да получава реални стоки и услиги от целия останал свят - то винаги има някой на другия край в противоположната ситуация. Едните получават суровини, стоки и услуги, а другите които са им ги продали за хартийки си остават с натрупаната шума и увеличената инфлация. Охолството на едни, винаги е за сметка на други. Няма как. Същото се е случило с Рим и колониите им в периферията, които са платили с мизерия и бедност сметката за лукса в Рим. Римляните са можели да продължат с обезценяването на парите си и намаляването на среброто в тях, единствено до момента, в който ресурсите на колониите са се изчерпали. Тогава е гръмнала и първата голяма хиперинфлация. Времето до настъпването на хиперинфлацията се определя от капацитета на продуцента на стоки и услуги да ги предоставя срещу обезстойностените пари. В наши дни САЩ разполагат с ресурсите на целия свят за тази схема и ще отнеме повечко време до края.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още