IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийски щат забрани чуждите супермаркети

Решението дали чуждестранни играчи да бъдат допускани на местните пазари е оставено в ръцете на отделните щати

13:10 | 03.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В края на 2012 г. правителството на премиера Манмохан Сингх отвори за чуждестранни оператори търговската индустрия на страната. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

В края на 2012 г. правителството на премиера Манмохан Сингх отвори за чуждестранни оператори търговската индустрия на страната. Снимка: архив Ройтерс

Индийският щат Раджастан е забранил преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в супермаркети - лош сигнал за глобалните търговски вериги, които бленуват за индийския обширен, но фрагментиран сектор, предава Ройтерс.

Решението е взето от Индийската народна партия (BJP), която спечели местните избори в щата през декември. Тя се смята за по-благосклонна към инвеститорите от управляващата в момента Индийски национален конгрес, но е против ПЧИ в супермаркети заради въздействието им върху малките магазинчета. 

Асоциираните търговско-промишлени камари на Индия разкритикуваха промяната в политиката на Раджастан, като заявиха, че тя ще разклати глобалното инвеститорско доверие.

В края на 2012 г. правителството на премиера Манмохан Сингх отвори за чуждестранни оператори търговската индустрия на страната, оценявана на 500 млрд. долара,. Това позволи за първи път на фирми като Wal-Mart Stores Inc и Tesco Plc да придобият мажоритарни дялове в индийски вериги. В същото време обаче решението дали чуждестранни играчи да бъдат допускани на местните пазари бе оставено в ръцете на отделните щати.

До момента по-малко от половината 28 щата в Индия са възприели политиката.

По-строгите местни правила и опасенията, че политиката може да бъде премахната, карат глобалните вериги да се въздържат от навлизане на индийския пазар. Единствено Tesco обяви през декември сравнително скромен план да инвестира 110 млн. долара в Trent Hypermarket Ltd., като открие магазини в щатите Махаращра и Карнатака.

През октомври Wal-Mart се оттегли от партньорството си с Bharti Enterprises, като посочи неблагоприятната регулаторна среда. Wal-Mart все още има обекти за търговия на едро в Индия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още