IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия изостава и с новите летища за Световното по футбол

Ремонтите и разширенията им, които са сред най-сериозните инвестиции в подготовката за първенството, може да затруднят сериозно туристите

15:05 | 08.04.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Строителни работници и пасажери &quot;съжителстват&quot; на международното летище <span class="st">&bdquo;Президент Жуселино Кубичек&ldquo; в Бразилия. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Строителни работници и пасажери "съжителстват" на международното летище „Президент Жуселино Кубичек“ в Бразилия. Снимка: Ройтерс

Бразилия изостава не само със строителството на стадионите за Световното първенство по футбол. Остават по-малко от 10 седмици до старта на Мондиала, а работата по ключовите нови летищни терминали също изостава от графика, съобщава Ройтерс.

Временен летищен терминал трябва да посреща феновете във Форталеза, където ще се играят шест мача от първенството. Той обаче вероятно няма да бъде изграден навреме, което ще причини сериозни проблеми на летището.

По време на посещението на президента Дилма Русеф на летището в Бело Оризонти, където ще се играе полуфинала, също стана ясно, че строителството няма да приключи навреме.

Още по-драматична е ситуацията при публично администрираните летища. Ремонтите по летищата в седем от градовете-домакини на срещи от първенството, са били наполовина завършени през миналия месец.

В процес на подготовка са екшън планове за проблема с летищата, отбелязва информационната агенция.

„От другите летища все още не са казали нищо, но най-вероятно ще трябва да се справят с непредвидени обстоятелства“, коментира Карлош Озореш, директор на консултантската компания ICF International, която консултира бразилските авиолинии и летищните оператори.

Бразилия отложи множество други транспортни проекти, заради което си навлече остри критики, че Световното първенство по футбол ще има някакви по-дългосрочни ползи за обикновените бразилци.

Що се отнася до летищата, опасенията са основателни, тъй като ремонтите и разширенията представляват едно от най-сериозните инвестиционни пера за подготовката на първенството. Дори и футболната легенда Пеле заяви вчера, че се тревожи, че състоянието на летищата в Бразилия може да провали турнира.

Ремонтите в последната минута и хаосът обаче са традиционни за авиоиндустрията, обясняват анализатори, като дават и други примери, включително с подготовката на летищата в Лондон.

Залозите за Бразилия обаче са много високи. Очаква се рязко засилване на човекопотока към страната през юни, а много от туристите, дошли да гледат мачове от Мондиала, ще бъдат шокирани от лошото състояние на летищата.

Отделно забавянето на работата по летищата ще причини сериозни неудобства и на президента Дилма Русеф, която реши да приватизира някои от ключовите съоръжения, заради което скъса с идеологията на нейната Работническа партия, допълва агенцията.

Ако същите тези летища не успеят да допринесат за подобряването на услугите и да обосноват приватизацията, това може да се превърне и в ключов момент от предизборната кампания.

Според министъра на гражданската авиация Морейра Франко бразилските летища ще се справят с тълпите туристи, привлечени от футболното първенство въпреки закъсненията при строителните дейности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още