IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Случайният имотен магнат

Как съоснователят на Microsoft Пол Алън преобразява квартал в Сиатъл, застроявайки го с офиси и апартаменти

13:39 | 12.11.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пол Алън. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Пол Алън. Снимка: архив Ройтерс

Съоснователят на Microsoft Corp. Пол Алън вероятно не е планирал да бъде имотен магнат, но стана такъв, след като превърна изостанало предградие на Сиатъл в процъфтяващ квартал, където се намира и централата на Amazon.com Inc., пише The Wall Street Journal.

Сега амбициите му в сектора на недвижимите имота нарастват.

Инвестиционната фирма на Алън - Vulcan Inc., напредва с мащабен проект за изграждането на комплекс с апартаменти на мястото на проект за социални жилища и търси сделки извън квартала, в който изгради над 500 хил. кв. метра площи.

Алън следва нетрадиционен за богатите път при насочването на част от своето богатство, което от списание Forbes изчисляват на 17 млрд. долара, към сектора на имотите чрез проекти, които контролира лично. Макар и много от най-богатите инвеститори да включват имоти в своето портфолио, обикновено те го правят пасивно, чрез частни фондове или наложени строителни предприемачи.

Малка част от заможните инвеститори, сред които производителят на компютри Майкъл Дел, основателят на Quicken Loans Inc. Дан Гилбърт, а отскоро и Пол Алън, влагат парите си в проекти за строителство на имоти директно, прескачайки посредници и такси.

„Харесва ни да контролираме собствената си съдба“, коментира Ада Хийли, директор недвижими имоти във Vulcan. „Искаме да сме сигурни, че имаме проекти, които ще движат бизнеса напред“. Самият Пол Алън не е отговорил на въпроса за коментар.

Плановете му обаче вероятно не са били точно такива. Алън попада в сектора на недвижимите имоти, след като неправителствена организация, подготвяла създаването на голям парк, е обявила невъзможност да изплаща заем в размер на 20 млн. долара, отпуснат й от Алън, предоставяйки му контрол над земята си. Впоследствие Vulcan решава да купи още земя и да изгради върху терена апартаменти и офиси в индустриален квартал на север от градския център, известен като South Lake Union.

Първоначално кварталът се развива бавно и е засегнат от съвпадането на завършването на много апартаменти с отминаването на пика на пазара, което кара компанията да продаде редица апартаменти с намаление.

По-късно проектът печели от изграждането на 11 сгради за централа на Amazon, първият етап от която е завършен през 2010 г. Оттогава районът се превръща в гореща точка за компании и жители и стартират много строителни проекти на Vulcan и други предприемачи.

От Vulcan не разкриват размера на инвестициите си в имоти, а Хийли отказва подробности относно годишните суми, които отделят за проекти.

По думите й компанията обикновено се заема с проекти с очаквана годишна възвръшаемост в по-голяма близост до 20%, отколкото до 10% - значително над възвръщаемостта от 5% до 6%, която купувачите на добре отдадени под наем имоти в региона получават.

Със сигурност Vulcan печели от това, че избра подходящ момент. Сиатъл е един от най-силните пазари на апартаменти и офиси в САЩ благодарение на ръста в технологичния сектор, движен от компании като Amazon. Евентуално забавяне на технологичния сектор обаче би създало проблеми за строителните предприемачи.

Засега обаче кварталът е във възход. Средните наеми на първокласни офис площи са по-високи от тези за района. Делът на свободните площи е 3,6%, значително под средното ниво от 10,6% за региона.

Напоследък Vulcan продава голяма част от вече реализираните си проекти, обяснява Хийли. През 2012 г. компанията продава централата на Amazon за 1,16 млрд. долара. В момента е в процес на продажба на шест сгради с апартаменти. Едната от тях е била продадена миналия месец на Invesco Real Estate за 114 млн. долара, или над 600 хил. долара на жилищна единица, което е рекорд за Сиатъл, твърдят от Vulcan.

Компанията няма твърда програма за застрояването на останалата част от земята, но Хийли очаква тя да бъде напълно застроена до 10 години или по-скоро. Междувременно тя се оглежда за подобни проекти, които преобразяват квартали, макар и не от мащаба на South Lake Union.

Вижте снимки на някои от имотите на Vulcan в Сиатъл в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още