IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на инвестициите в имоти в Китай се забави до 5-годишно дъно през 2014 г.

Китайските строителни предприемачи се обръщат към по-скъпи източници на финансиране заради липсата на интерес сред чуждестранните инвеститори

13:59 | 20.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Ръстът на инвестициите в имоти в Китай се забави до 5-годишно дъно през 2014 г.

Годишният ръст на инвестициите в сектора на недвижимите имоти в Китай се е забавил до петгодишно дъно през декември въпреки известно подобрение на продажбите в края на годината, съобщи Ройтерс.

Инвестициите в имоти, които са основен двигател на икономиката, са нараснали с 10,5% през 2014 г. спрямо година по-рано, сочат данни на китайското Национално статистическо бюро (NBS). Това е най-слабият темп на нарастване от периода януари-юли 2009 г.

За първите 11 месеца на миналата година отчетеният ръст беше 11,9%, а през 2013 г. беше 19,8%.

Охлаждащият се пазар на имоти допринася за забавянето на ръста на втората по големина икономика в света до 7,4% през 2014 г. - най-слабият от 24 години.

Редица икономисти са на мнение, че влошаването на пазара на имоти ще продължи да представлява един от основните рискове за китайската икономика през тази година въпреки опитите на Пекин да стимулира общия растеж.

„Най-големият риск остава корекцията в сектора на имотите“, коментира Тао Уан, икономист в UBS в Хонконг.

„Според нас продажбите (на имоти) може да се подобрят в известна степен, но не виждам подобни признаци по отношение на жилищното строителство“, допълва той.

Строителната активност също е отслабнала през декември, разкривайки, че предприемачите са забавили темповете на експанзия в лицето на песимистичните перспективи за 2015 г.

Новостартиралото строителство се е свило с 10,7% през 2014 г. спрямо година по-рано. Спадът се ускорява спрямо годишното понижение от 9% в периода януари-ноември.

Данните за инвестициите идват след новината за спад на жилищните цени в големите градове в Китай от 4,3% през декември на годишна база.

През декември в страната са били продадени имоти с обща площ 189,3 млн. кв. метра, което е най-високото ниво през 2014 година, сочат изчисления на Ройтерс на базата на данните на NBS. Въпреки това обаче нивото остава с 4,1% под това от същия период година по-рано.

Данните от NBS разкриват също, че жилищните ипотеки са намалели с 2,6% през 2014 г., което е забавяне на темпа спрямо периода януари-ноември (-4,2%).

Междувременно китайските компании за имоти се обръщат към по-скъпи източници на финансиране заради проблемите около местния предприемач Kaisa Group, които затрудниха достъпа им до кредитиране от чужбина, пише още агенцията.

По-рано този месец Kaisa не успя да плати лихвата по своя емисия облигации в долари, което притесни инвеститорите дали и други предприемачи няма да срещнат трудности при обслужването на задълженията си.

Януари обикновено е натоварен месец за китайските строителни предприемачи, които търсят финансиране от чуждестранни инвеститори. Въпреки това засега няма облигации с висока доходност или синдикирани заеми на китайски компании за имоти поради нежеланието на инвеститори и кредитори, които изчакват да видят развитието около Kaisa.

Служители от четири строителни предприемача в частния сектор са коментирали пред Ротйерс, че вместо това се опитват да получат заеми от местния пазар – вариант, който предполага по-високи лихви. Освен това те планират и привличане на средства, при което инвеститорите финансират конкретен проект чрез комбинация на дълг и дялов капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още