IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на имотите в големите китайски градове с най-голям спад от три години

Икономисти очакват забавянето да продължи и през 2015 година

14:33 | 19.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на новите жилища в големите китайски градове са се понижили с 4,3% през декември спрямо година по-рано, което е най-големият спад от 2011 г. насам, сочат изчисления на Financial Times на базата на данни на правителството, оповестени в неделя.

Продължаващият спад на китайския пазар на недвижими имоти, който започна в началото на миналата година, създава напрежение в Пекин и в световен план на фона на по-бавния растеж и растящите дългове на Китай.

Пазарът на имоти и свързаните с него сектори формират близо една четвърт от икономиката на Китай и анализаторите очакват забавянето да продължи и тази година, особено след като раздутите запаси продължиха да растат през цялата минала година.

„Очакваме забавянето при имотите да продължи и през 2015 години при по-голям риск да понижим сегашната си прогноза“, казва Уан Тао, главен икономист за Китай в UBS.

По-положителна тенденция, в която някои предприемачи виждат надежда за обрат на пазара, е нарастването на жилищните продажби през декември. Освен това, жилищните цени в големите градове са намалели по-слабо на месечна база в сравнение с ноември и септември.

Пекин намали лихвените проценти през ноември за първи път от повече от две години. В комбинация с облекчените регулации това повиши продажбите на жилища до най-високото им ниво през декември - с 9% повече спрямо предходния месец.

„Въпреки някои положителни краткосрочни сигнали текущото забавяне на пазара на имоти далеч не е приключило. С оглед на огромните запаси, неблагоприятните демографски тенденции и вероятността за локални дългови кризи очаквам спадът да продължи най-малкото до края на 2017 г., а може би по-дълго, дори и да видим някои малки временни повишения”, коментира пред FT Ай Дзинуей, експерт в сектора на имотите и автор на „Great Recession in China’s Property Market“.

Голяма част от строителството на имоти в Китай се финансира чрез кредити и нарастват опасенията, че забавянето на пазара може да предизвика локални дългови кризи.

Местните правителства зависят силно от продажбата на земя за финансирането на основни услуги и повечето имат огромни дългове, обезпечени със земя и строителни проекти.

Китай трябва да оповести данни за брутния си вътрешен продукт през 2014 г. във вторник, като очакванията са икономиката да е нараснала с най-бавния си годишен темп от 1990 г. Ръстът се очаква да продължи да се забавя тази година, в голяма степен заради продължаващия спад на презастроения пазар на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още