IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват жилищните цени в Китай отново да тръгнат нагоре през 2015 г.

През тази година жилищата поевтиняха в основните градове като Пекин, Шанхай, Гуанджоу и Шънджън

12:42 | 05.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Жилищният пазар в страната ще получи нов тласък заради урбанизацията и ограниченото предлагане на земя. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Жилищният пазар в страната ще получи нов тласък заради урбанизацията и ограниченото предлагане на земя. Снимка: архив, Ройтерс

Цените на жилищата в големите градове в Китай ще се покачат отново през следващата година, след като правителството премахна имотните ограничения, които потискаха търсенето. Това обясняват от консултантската компания Jones Lang LaSalle Inc. (JLL), цитирани от агенция Bloomberg.

Пазарът на жилищни имоти в страната ще получи нов тласък заради урбанизацията, липсата на други инвестиционни възможности, както и поради ограниченото предлагане заради липсата на земя, обясни Колин Дайър, президент и главен изпълнителен директор на JLL. Неговата прогноза е за ръст в цените на апартаментите в големите градове в Китай.

Прогнозата на JLL внесе смут сред банките, включително и в JP Morgan и Citigroup, които са скептично настроени, че ще продължи устойчивото възстановяване на пазара. През тази година жилищата поевтиняха в основните градове като Пекин, Шанхай, Гуанджоу и Шънджън. В национален мащаб продажбите се сринаха с 10% само за първите десет месеца на годината.

В основните мегаполиси в момента цените са стигнали дъното. Очакваме още в началото на следващата година да видим поскъпване на жилищата, обяснява Стивън Маккорд, изследовател за Северен Китай в JLL. Купувачите, които наблюдаваха отстрани пазара през последните 12 месеца, сега имат увереност да се върнат обратно и да купуват, заявява той, като посочва, че са намалени месечните вноски за погасяване на ипотеки.

Китайската централна банка намали основната лихва за първи път от 2012 г. през този месец. В момента 41 града, които бяха наложили ограничения в покупката на жилища, са ги премахнали или намалили. Само пет града не са направили това в момента.

Цените на жилищата в основните провинциални градове на Китай може да се повишат малко по-късно през годината, след като започне поскъпването в мегаполисите. Причината е, че там може да отнеме повече време да се откроят по-скъпите жилища на пазара.

JLL в момента управлява повече от 50 млн. кв. метра недвижими имоти в Китай, според последните данни от септември. В портфолиото им са включени и забележителности като олимпийския стадион Bird's Nest, телевизионната кула в Пекин, Международния порт за круизи в Шанхай, както и небостъргача Guangzhou IFC.

За първи път от две години насам имаше намаление на цените на новите жилища в Пекин. Това отчитат брокерите през октомври 2014 г. спрямо същия месец на миналата година. Продажбите на апартаменти през последния месец са намалели с 1,3 на сто в сравнение с ноември 2013 г. Данните са от изследване на брокерите от Barclays, обхванало 32 основни града в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още