IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще започне ли възстановяване на пазара на нови жилища в Китай?

Цените вероятно са стигнали дъното, но възстановяването ще е неравномерно, според строителни компании

13:10 | 12.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Ще започне ли възстановяване на пазара на нови жилища в Китай?

Цените на новите жилища в Китай вероятно са достигнали дъното и са започнали процес по възстановяване от януари след осем поредни месеца на спад, показват резултатите от анкета сред строителни компании, проведена от Ройтерс.

Знаците, че някои строителни компании започват да повишават цените, следват изненадващото решение на Централната банка в Пекин да понижи лихвите през ноември 2014 г. и да намали изискуемите минимални банкови резерви през миналия месец на фона на усилията на централното правителство да върне икономиката към по-бърз растеж.

Възстановяването обаче е неравномерно и повечето строители все още правят отстъпки, за да намалят непродадените си запаси от жилища. От индустрията се опасяват, че цените на новите жилища може отново да се върнат към спад още през този месец заради празниците около Нова година, които са традиционно неактивен сезон за пазара на имоти в страната.

Очакванията са продажбите на имоти в Китай да започнат да се възстановяват плавно през второто тримесечие заради паричната политика на Централната банка и подобрението при потребителското доверие. Като цяло за годината обаче фирмите очакват слаб растеж.

През следващата седмица ще излязат данните на китайското статистическо бюро за цените на новите жилища, отбелязва информационната агенция.

Имотната индустрия допринася за около 15 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай. Евентуално увеличение на цените би било позитивен знак за доверието на индустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още