IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на новите жилища в Китай са продължили да падат и през януари

Според анализатори китайските строителни компании разполагат със запас от жилища, достатъчен за от две до пет години

10:28 | 17.02.15 г.
Цените на новите жилища в Китай са продължили да падат и през януари

Цените на новите жилища в Китай са записали петия си пореден месец на спад през януари заради потиснатото търсене и въпреки решенията на правителството, които имаха за цел да насърчат купувачите, съобщава CNBC.

Цените са се понижили в 69 от 70-те града, наблюдавани за целите на правителствената статистика, показват данните на китайския статистически институт. Намаление е регистрирано дори в Пекин и Шанхай, съответно 3,2% и 4,2% на годишна база. За сравнение, понижението през декември в двата града беше съответно 2,7% и 3,7% на годишна база.

След като през последните години достигнаха рекордно високи равнища, цените на жилищата в Китай тръгнаха надолу заради свръхпредлагането и забавянето на икономическия растеж. Жилищният сектор допринася за 15% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Според анализатори китайските строителни компании разполагат със запас от жилища, достатъчен за от две до пет години.

Същевременно обаче някои строителни фирми планират да увеличат цените на луксозните имоти в някои първокласни райони, въпреки че продажбите на луксозни имоти понесоха тежък удар заради правителствената антикорупционна кампания, съобщава Ройтерс.

Тенденцията обаче не се очаква да се разпространи на по-широкия пазар заради свръхпредлагането на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още