IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Студентските жилища - новата "гореща точка" на пазара на имоти на Острова

Компаниите, които инвестират в жилища за настаняване на студенти, уверено разрастват бизнеса си

10:38 | 15.05.15 г.
<p>
	Очертава се сериозен недостиг на студентски жилища на Острова заради нарастващия приток чуждестранни студенти. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Очертава се сериозен недостиг на студентски жилища на Острова заради нарастващия приток чуждестранни студенти. Снимка: архив, Ройтерс

Джойс Ге – студент от Китай, която учи бизнес мениджмънт в King’s College в Лондон, плаща по около 880 паунда (1 310 долара) на месец за миниатюрно студио в източните покрайнини на града. Наемът покрива сметките за вода и електричество, интернет, както и почистване на общите части на всеки две седмици, пише New York Times.

В момента инвеститорите в имоти в британската столица залагат на очакванията, че в следващите години ще има още много наематели като Джойс. Все повече студенти от целия свят пристигат в града, което заплашва баланса на пазара на жилища за студентско настаняване. Това предизвиква и силен интерес точно в този пазарен сегмент.

Жилищата за студенти се очертават като новата “гореща точка” на пазара на имоти в Лондон. Пазарът изкушава водещи международни пенсионни фондове, големите компании за частен капитал и други големи играчи в сектора на имотите да строят и продават огромни портфейли от сгради, предназначени за настаняване на студенти, при доста прилични печалби.

На фона на интензивния интерес от страна на инвеститорите оценките на тези имоти растат, но доходността плавно започва да намалява.

От началото на 2015 г. досега са сключени сделки с имоти, предназначени за настаняване на студенти на Острова, за 3,5 млрд. паунда, според консултантската компания JLL. Това е над два пъти повече спрямо обемите, регистрирани за цялата 2014 г.

Сред по-значимите трансакции са тази за Liberty Living – сградата беше придобита от Canadian Pension Plan Investment Board за 1,1 млрд. паунда. Carlyle Group продаде портфейла си от студентски жилища на руската инвестиционна компания LetterOne за 535 млн. паунда.

Базираният в САЩ инвеститор Greystar Real Estate Partners приключи седем сделки в сегмента, като придоби и Nido – мащабен портфейл от студентски жилища, за 600 млн. паунда. Същият портфейл беше продаден от Blackstone на Round Hill Capital през 2012 г. за 415 млн. паунда.

“Броят на международните инвеститори се увеличава, защото възвръщаемостта е атрактивна”, коментира Брет Лашли, управляващ директор в консултантската компания Greystar.

Преди университетите сами предоставяха жилища на студентите си или пък група студенти си наемаха заедно едно голямо жилище, което да споделят. Много от университетските кампуси обаче са доста занемарени, а и няма концепция за обслужването на наемателите.

Още през 90-те години на миналия век частният сектор започна да запълва “дупката” на пазара на студентските жилища. Компаниите, които строяха и управляваха такива имоти, се разрастват уверено, но някои задлъжняха прекомерно преди кризата и бяха принудени да продават. Така на пазара се появиха нови играчи – големи институционални инвеститори и компании за частен капитал. Те разчитат на сигурността – наемите нарастват с 3-4% годишно, а заетостта на сградите достига 97-99%.

Дори и след значителното увеличение на таксите за обучение във Великобритания през 2012 г., пазарът продължава да расте и заради по-високия ръст на чуждестранните студенти в страната в сравнение с другите държави от Европейския съюз. На фона на високите наеми по принцип много студенти са готови да платят каквато и да била сума, защото им е по-изгодно да живеят в подобни жилища.

Същевременно университетите също имат интерес да привличат повече чуждестранни студенти, тъй като те плащат по-високи такси.

Същевременно от британския национален студентски съвет предупреждават, че битката за печалба намалява драстично достъпността на студентските жилища. Резултатите от проучване, проведено от организацията, сочат, че през последното десетилетие разходите за жилище на обучаващите се са скочили над два пъти, като нямат никаква връзка с разходите за живота като цяло или пък с инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още