IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка ще насърчава инвестициите в земеделие

Дружествата ще могат да инвестират в инфраструктура, например центрове за съхранение и преработка на плодове и зеленчуци

11:41 | 10.06.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Идеята е да се насърчат вложенията на пенсионните и застрахователните дружества в селските райони на страната. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Идеята е да се насърчат вложенията на пенсионните и застрахователните дружества в селските райони на страната. Снимка: архив, Ройтерс

Руската централна банка (РЦБ) предлага пенсионните фондове да могат да инвестират в селскостопанска инфраструктура, за да се намали зависимостта на руската икономика от външната среда и да се стабилизират инфлационните очаквания, предава руската информационна агенция ТАСС.

Първият заместник-председател на централната банка Сергей Швецов коментира пред агенцията, че може да се започне с изграждането на центрове за съхранение и преработка на плодове и зеленчуци, зърнохранилища и т.н. На територията на страната, според Швецов, могат да се изградят 200 такива центъра.

Пенсионните фондове в Руската федерация също изразяват готовност да инвестират в земеделска инфраструктура, допълва информационната агенция. Асоциацията на фондовете посочва, че в настоящите икономически условия подобни инвестиционни инструменти са изключително интересни заради търсенето на вътрешния пазар и възможността за атрактивна рентабилност.

Още в края на май Швецов съобщи, че ще се разширят възможностите за инвестиции на пенсионните и застрахователните компании в страната. Според него инфраструктурата за съхранение на плодове и зеленчуци ще доведе до корекция в резките колебания на цените, предизвикани заради западните санкции. Това на свой ред генерира и по-високи очаквания за инфлацията в Русия.

Идеята на Швецов се подкрепя и от руското министерство на финансите, макари и зам.-министърът Алексей Моисеев да коментира, че пред осъществяването ѝ има доста въпросителни.

Швецов обаче не иска да се ограничи само с инвестициите в обработката и съхраняването на плодовете и зеленчуците, а като цяло да насърчи вложенията на пенсионните и застрахователните дружества в селските райони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
marto76
преди 8 години
Ние насърчаваме изграждането на пирамиди с фараони в тях: за справка - Ктб и Цветан Василев-Престъпника!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още