IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат да се забрани на руски чиновници да купуват имоти в чужбина

Вносителите на законопроекта смятат, че ограниченията ще допринесат за националната сигурност на Русия и ще стимулират инвестициите в националната икономика

15:12 | 30.06.15 г.
Предлагат да се забрани на руски чиновници да купуват имоти в чужбина

Законодателното събрание на Еврейската автономна област в Русия предлага да се разшири списъкът с ограничения за чуждестранна собственост на високопоставени служители и членовете на парламента, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

Законодателите предлагат освен финансови инструменти, да се забрани на чиновниците да притежават и имоти в чужбина. Те са предложили съответните законодателни промени и са ги внесли за обсъждане в Държавната дума, допълва агенцията.

През май 2013 г. в Русия влезе в сила закон, който забранява на определени категории граждани да откриват свои сметки в чужбина, да притежават чуждестранни финансови инструменти, както и да държат активите си в чужди банки, действащи в Русия.

Тези ограничения се прилагат за лица, заемащи публични длъжности в Руската федерация, членовете на Съвета на директорите на централната банка, администрациите на президента, правителството, главния прокурор и т.н.

Докато този законопроект се обсъждаше, многократно се повдигна въпросът за необходимостта да се забрани и притежаването на имоти в чужбина, но мярката не беше въведена. Държавните чиновници могат да купуват недвижимости в чужбина, при условие че ги декларират, независимо от цената.

Членовете на парламента на Еврейската автономна област обаче не вярват, че въведените ограничения са достатъчни. Те предлагат въвеждането на допълнителна забрана за определени категории лица, техните съпрузи и непълнолетни деца да притежават недвижима собственост извън територията на Руската федерация.

Според законодателите „заради повишените изисквания към лицата на държавна служба от страна на обществото и държавата предложените ограничения ще допринесат за националната сигурност на Русия, ще рационализират лобистката дейност, ще разширят инвестициите в националната икономика и ще подобрят ефективността в борбата с корупцията“.

На чиновниците, които вече имат имоти в чужбина, се предлага да им бъде даден срок от една година да ги продадат. Ако не го направят, те ще трябва да се разделят с постовете си, предвиждат предложените законови промени.

Председателят на комисията в руския парламент, която следи надеждността на информацията за доходите и имуществото на депутатите, Николай Ковальов обаче определи предложението като „отчуждаване“ и го сравни с конфискацията на имущество.

Според него този подход би бил деструктивен и по-скоро трябва да се гарантира, че тези, които оказват влияние върху процеса на вземане на решения от правителството, не са обект на натиск от страна на различни международни организации и държавни агенции, на чиято територия се намират имотите им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още