IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камерън подема битка с прането на пари през имоти на Острова

Властите във Великобритания обмислят дали да не въведат изискване фирмите, които участват в държавни търгове, да разкриват реалния си собственик

13:43 | 28.07.15 г.
Камерън подема битка с прането на пари през имоти на Острова

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън предлага мерки за борба с прането на пари през пазара на имоти в страната, съобщава FT.

Предвижда се имотният регистър на Острова да публикува информация за недвижимостите, които са собственост на чужди компании. Предстои да стартират и консултации как точно да се подобри прозрачността.

В основата на бума в сектора на имотите във Великобритания, особено в сегмента на луксозните имоти, са чуждите купувачи, които смятат страната и Лондон в частност за атрактивно място за инвестиции.

От доста време обаче експерти предупреждават, че секторът на имотите е уязвим заради интереса и на компании, които перат пари. Полицията на Острова периодично разкрива случаи, при които имоти са купувани, за да прикрият средства от корупция. От 2004 г. насам Скотланд Ярд е разследвал над 140 сделки за 180 млн. паунда.

Имотният регистър, който покрива Англия и Уелс, публикува законните собственици на имотите, сред които 2,2 млн. фирми и над 90 хил. предприятия, регистрирани в територии със статут на данъчни убежища.

Над 100 хил. имота в страната са регистрирани на името на чуждестранни компании, а от тях около 36 хил. са на компании от офшорни зони. Имоти на обща стойност 122 млрд. паунда в Англия и Уелс са собственост на офшорки.

Властите във Великобритания обмислят дали да не въведат изискване фирмите, които участват в държавни търгове, да разкриват реалния си собственик. По думите на Камерън страната му ще бъде най-отворената за инвестиции в света, но правителството иска да е сигурно, че „парите са чисти“.

Според експерти подобен проблем имат не само Великобритания, но и Австралия, Франция и други страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още