IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската стомана поевтиня до най-ниско ниво от три месеца

Заради резкия ръст на цените на имотите от последните месеци се възобновяват опасенията за нови ограничителни мерки за купувачите, което би понижило търсенето

10:30 | 19.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Цените на китайската стомана се понижиха до най-ниското им ниво от почти три месеца заради опасения, че може да последват нови мерки за ограничаване на сделките с имоти, което би забавило търсенето, съобщава Ройтерс.

Данните на китайското национално статистическо бюро показват, че цените на жилищата в Китай ускоряват ръста си през август, като тенденцията се разпространява и към второстепенните пазари в страната.

Средната цена на новите жилища в 70-те града, наблюдавани от китайската национална статистика, отчита ръст от 9,2% през август на годишна база спрямо 7,9% през юни. В 64 от наблюдаваните градове е регистриран ръст на цените спрямо 51 през юли.

Рязък ръст на цените на жилищата се отчита дори на второстепенните и третостепенни пазари, посочва информационната агенция. Затова се засилват спекулациите, че вероятно ще последват нови мерки за обезкуражаване на купувачите и спекулантите, за да се предотврати спукването на балон.

Крайбрежният град Сиамен измества Шънджън и вече е градът с най-силен ръст на цените на имотите – почти 44% през август на годишна база. На второ място е градът във вътрешността на Китай Хефей, където е отчетен ръст на цените от над 40% през август на годишна база.

Ройтерс припомня, че все повече градове в Китай, включително и по-малки, обявяват ограничителни мерки за пазара на имоти. В повечето случаи не се позволява на хора без жителство да купуват имоти, както и на купувачи, които вече имат едно или повече жилища в същото населено място.

Същевременно предлагането на стомана остава на изключително високи нива, докато търсенето е под въпрос.

През август производството на стомана в Китай отбеляза ръст за шести пореден месец заради правителствените стимули за икономиката, които отново намериха израз под формата на бум на пазара на имоти.

Най-търгуваната стоманена арматура на Shanghai Futures Exchange достигна най-ниска цена за сесията от 2 190 юана (328 долара за тон), което е най-ниско ниво от края на юни насам. Цената се възстанови частично от загубите, като към средата на сесията губи 1% до 2 237 юана.

Желязото, което се търгува на Dalian Commodity Exchange, поевтинява с 0,6% до 390,5 юана за тон, като през сесията достигна и цена от 383 юана, което е най-ниско ниво от 26 юли.

Желязната руда на пристанището в Тиендзин се е търгувала на ниво от 55,5 долара за тон в петък, според The Steel Index.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още