IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опитите на Китай да "охлади" пазара на имоти се увенчават с успех

Пекин трябва да регулира баланса между общия растеж и ръста на цените на жилищата заради влиянието на сектора върху цялата икономика

12:50 | 21.11.16 г.
Опитите на Китай да "охлади" пазара на имоти се увенчават с успех

Опитите на Китай да „охлади“ прегряващия пазар на имоти в страната изглежда се увенчават с успех. Повечето анализатори вече прогнозират, че през 2017 г. жилищният пазар в страната ще се забави. Стагниращите цени обаче вероятно ще доведат до проблеми с други аспекти от икономиката, пише Financial Times.

Статистическите данни от миналата седмица показват рязко забавяне на ръста на цените в най-големите градове, като Пекин и Шанхай. За първи път от две години насам цените в най-големите градове на Китай се увеличават по-бавно в сравнение с пазара на градски имоти като цяло, сочат данните на китайското статистическо бюро.

Забавянето идва заради мерките за ограничаването на активността на пазарите в най-големите градове заради силния ръст на цените.

Пазарът на имоти в Китай обаче е важен двигател на цялата икономика. Строителството и секторът на имотите съставляват една пета от общия брутен вътрешен продукт (БВП) на страната, като в това число не влиза търсенето на строителни материали и суровини и машини и оборудване, подчертава изданието.

Затова е важно правителството на Китай да регулира баланса между общия икономически растеж и повишението на цените на жилищата.

През миналата седмица инвестиционната банка UBS прогнозира, че БВП на Китай ще се забави до 6% от 6,7% през следващите две години основно в резултат на очертаващата се корекция на пазара на имоти.

От BNP Paribas поясняват, че подобрението в растежа, отчетено през тази година, се дължи основно на бума в сектора на имотите.

Същевременно от компанията за строителни технологии CY Infotech отчитат спад на договорите за строителство и търсенето на строителни материали през годината. Очакванията са тенденцията да се задържи и през следващата година.

През миналия месец централното правителство ограничи строителните компании да емитират нови облигационни заеми и на пазарите в континентален Китай, и в Хонконг. Мярката засега не се отразява сериозно на фирмите, тъй като те все още разполагат с кеш от сделките, осъществени през тази година.

Според анализатори обаче правителството ще засили държавните инвестиции в инфраструктура, за да компенсира поне частично спада на свързаните със сектора на имотите инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още