IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дълговете, свързани с пазара на бизнес имоти в Европа, продължават да намаляват

Постепенното нормализиране на лихвените нива в средно- и дългосрочен план вероятно ще окаже натиск върху общата стойност на дълга, според глобален консултант

09:45 | 11.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Проблемните дългове, свързани с пазара на бизнес имоти в Европа, които продължават да са източник на тревоги, продължават да намаляват, показват данни на консултантската компания CBRE, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

Само 9% от неизплатените дългове, свързани с бизнес имоти, към днешна дата датират отпреди 2007 г. За сравнение, през 2015 г. делът им беше 13%, а през 2014 г. - 18%.

В момента по-голямата част от неизплатените дългове, свързани с бизнес имоти, са отпускани след световната финансова криза при по-ниски капиталови оценки и по-разумни кредитни стандарти.

Някои от европейските държави – например Великобритания, в момента са в края на тяхната програма за намаляване на задлъжнялостта и необслужваните кредити. Други, сред които е и Ирландия, са постигнали значителен напредък в намаляването на необслужваните кредити.

Страни като Италия и Португалия все още търсят възможности за по-бързо намаляване на необслужваните кредити, въпреки че Италия направи забележителен напредък през 2016 г. с приключени сделки за над 25 млрд. евро.

В доклада на компанията се посочва, че намаляването на задлъжнялостта и новите емисии са в общи линии в равновесие през миналата година. Общата стойност на европейския дълг, свързан с бизнес имоти, леко намалява през годината от 1,14 трлн. евро в края на 2015 г. до 1,06 трлн. евро в края на 2016 г.

Според оценките на компанията инвестиционните трансакции през миналата година възлизат на 255 млрд. евро. От тях около 116 млрд. евро са дълг, обезпечен с някои от активите. За сравнение, през 2015 г. размерът на дълга, свързан с пазара на бизнес имоти, възлиза на 125 млрд. евро.

За 2017 г. CBRE очаква, че постепенното нормализиране на лихвените нива в средно- и дългосрочен план вероятно ще окаже и натиск върху общата стойност на дълга, макар и тази тенденция да се смята, че ще е по-слабо изразена в Европа, отколкото в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още