IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите в Китай не са спрели бума на имотния пазар

Продажбите на нови жилища се увеличават през първите два месеца на годината

10:01 | 14.03.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на жилища в Китай дават сигнал, че властите в страната не успяват да овладеят бума на пазара, пише Bloomberg.

Стойността на продадените нови жилища отчита ръст от 23% до 912 млрд. юана (132 млрд. долара) през първите два месеца на годината, показват данните на Националното статистическо бюро. 

Измерени като обща площ, продажбите нарастват с 25% на годишна база до 140,5 млн. кв.м.

„Продажбите са много по-силни от очакваното“, коментира Лари Ху, икономист за Китай от Macquarie Securities Ltd. в Хонконг. „Купувачите в трето- и четвъртостепенните градове преследват печалби, като подобни ръстове се отчитат и в големите градове“, допълва той.

Ръстът на пазара на имоти идва в момент, в който политиците повтарят залога си за ограничаване на спекулациите с имоти, а някои местни управители разшириха и ограничителните мерки за покупка на жилище. В последните шест месеца ограничения бяха наложени в повечето от най-големите градове.

Същевременно данните показват, че инвестициите в недвижими имоти в Китай се увеличават с почти 9% през януари и февруари на годишна база. Темпът на ръст се забавя спрямо регистрираните над 11% през декември 2016 г., но се ускорява в сравнение с януари-февруари 2016 г.

Данните показват, че местните инвеститори явно отново са готови да инвестират на родния си пазар. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още