IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай обмисля ограничения за емитирането на дълг на частни имотни компании

Регулаторите са загрижени за опасност от балон в сектора на имотите и изглежда имат известен успех да прочистят сектора

16:54 | 28.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Един от регулаторите на дълговите пазари в Китай обмисля да наложи ограничения над емитирането на облигации от страна на частни компании за недвижими имоти. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои анонимни източници.

Китайската асоциация по ценните книжа, която е към Регулаторната комисия по ценните книжа, търси възможности за ограничения на дълговите емисии. Става дума за строителни компании, които нямат разрешение да продават публични облигации, които пък са под контрола на комисията. Тези компании ще бъдат включени в списъка на асоциацията с фирми, на които е забранено да емитират облигации при частни сделки.

Регулаторите в Китай са загрижени за евентуален балон в недвижимите имоти и изглежда имат известен успех да прочистят сектора. Миналия месец броят на градовете, където цените на жилищата записаха повишения, беше най-малкият от една година насам. Вътрешният китайски пазар на ценни книжа, обезпечени с недвижими имоти, пък вероятно е най-рисковата част от местния дългов пазар в юани през 2017 г. Това сочат резултати от проучване, проведено в края на декември.

Властите в Китай предприеха и други мерки през последните месеци, за да ограничат финансирането на някои индустрии, включително недвижимите имоти. През октомври миналата година фондовият пазар в Шанхай повиши прага за продажба на някои ценни книжа от страна на имотни компании и сектори със свръхкапацитет.

Асоциацията по ценните книжа може да добави към списъка и компании, които нарушават правителствената политика за свиване на капацитета, казват източниците на Bloomberg. Освен това там може да влязат и фирми, които са извършавали счетоводни измами през последните две години. Според предишните правила този период беше една година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още