IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman: Жилищните пазари в Швеция и Нова Зеландия са в най-голям риск от срив

Според банката има 35-40% вероятност пазарите в двете страни да изпитат рязка корекция през следващите 2 години

16:40 | 16.05.17 г. 1
<p>
	Швеция. <em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Швеция. Снимка: Pixabay.com

Жилищните пазари в Швеция и Нова Зеландия са в най-голям риск от корекция сред икономиките от Г10, твърди Goldman Sachs.

В доклад за цените на жилищните имоти в страните от Г10 Goldman твърди, че те са най-високи в малките, отворени икономики като Швеция и Нова Зеландия, коментира Bloomberg. Според инвестиционната банка има 35-40% шанс от "срив" на жилищния пазар в двете страни през следващите две години, което според нея означава цените на жилищата да се понижат с поне 5% след корекция спрямо инфлацията.

Goldman сравнява нивата на цените на жилищните имоти в икономиките по три стандартни метрики: съотношение на цените на имотите спрямо наемите, съотношение на цените на имотите към доходите на домакинствата и цени на имотите спрямо инфлацията.

Използвайки усреднената стойност на тези показатели, цените на жилищата в Нова Зеландия изглеждат най-надценени, следвани от Канада, Швеция, Австралия и Норвегия“, се казва в доклада. „Според модела вероятността от жилищен крах през следващите пет до осем тримесечия е най-висок в Швеция и Нова Зеландия - между 35% и 40%“.

Цените на жилищата в Нова Зеландия са се повишили със 60% от 2010 г. насам, а тези в Швеция – с 41%, сочат данни, събрани от Банката за международни разплащания. Централната банка в Нова Зеландия миналата седмица прогнозира, че инфлацията при цените на жилищата ще се забави до 5% тази година от 14% през 2016 г., но ще остане положителна до средата на следващото десетилетие.

Макар че инвестициите в жилищни имоти в Швеция и Нова Зеландия са високи, имиграционният бум и ръстът на населението в двете страни подкрепят строителното търсене, казва Goldman. “За сравнение, Австралия, Норвегия и Канада изглеждат свръхзастроени“, като активността в жилищното строителство задминава демографското търсене на жилища, се посочва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още