IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Факторът Макрон и влиянието му върху пазара на имоти в Париж

Пазарът във френската столица върви към нови рекорди заради очакваните реформи, обещани от новия президент

10:53 | 02.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Голям апартамент с три спални в сграда от XIX век в тих район на иначе ексклузивния квартал на левия бряг на Сена в продължение на две години престоява на пазара. Собственикът успява да реализира сделка едва малко след президентските избори, като получава цена от 2,9 млн. евро, пише Financial Times.

Подобни примери на пазара вече има много и те се обясняват с „фактора Макрон“, посочва изданието.

Откакто Еманюел Макрон спечели президентските избори във Франция, доверието на пазара на имоти се завръща, засилва се активността и на чужденците, и на местните купувачи, а цените тръгват нагоре и продължават да набират скорост.

Макрон подплати победата в президентския вот и със спечелването на голямо мнозинство в парламента. Това му дава добра основа да изпълни предизборните си обещания и възобновява надеждите, че френската икономика ще претърпи обрат и ще тръгне в положителна посока.

Като последствие от Brexit се събуждат и надеждите френските емигранти във Великобритания пак да си спомнят за чара на Париж. Столицата на Франция е и възможна дестинация за някои финансови компании, ако те решат да преместят централите си в рамките на ЕС, за да не се налага паспортизация.

„На пазара в момента действа мощна комбинация от фактори в негова подкрепа – ниски лихви (от 1,2% за 15 години до 1,65% за 25 години), ефектът Brexit, победата на Макрон. Всичко това донесе вълна от оптимизъм“, коментира Юго де ла Морандие, партньор в Agence Varenne, която представлява луксозни имоти на левия бряг на Сена.

Очакванията са цените на жилищата в Париж да достигнат ново най-високо ниво. През юли най-вероятно апартаментите в Париж ще достигнат ключовото ниво от 8 800 евро на кв.м. За сравнение, предишното най-високо ценово равнище е от лятото на 2012 г. - 8 462 евро, според данните на Нотариата в региона Ил-дьо-Франс.

През първото тримесечие на годината е отчетен ръст на цените от 5,5% на годишна база. Трансакциите за периода са над 10 хил., което е нов рекорд, показват още данните.

Изданието припомня, че пазарът на имоти в Париж постигна предишните рекорди в началото на мандата на предшественика на Макрон – Франсоа Оланд. Решението му обаче да предложи 75% данък за доходите над 1 млн. евро охлади значително пазара, а доста от богатите французи се насочиха към Великобритания, Швейцария и Белгия.

Очаква се обаче данъчното бреме да бъде облекчено по времето на Еманюел Макрон. Той е обещал и реформа на облагането на богатите, за която обаче има опасения, че доста ще натовари имотите. Затова се засилват съмненията, че това може да има обратен ефекти да засили предлагането и продажбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още