IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Лондон отбелязват първия си годишен спад от кризата насам

Столицата на Великобритания е най-слабият регионален пазар в страната за първи път от 10 години

15:20 | 29.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на жилищата в Лондон отбелязват първия си годишен спад от световната финансова криза насам, показват данни на Nationwide Building Society, цитирани от Bloomberg.

През третото тримесечие е отчетено понижение на цените от 0,6%, което е най-слабото представяне на пазара от 2009 г. насам, сочат данните. Лондон е и най-слабият пазар на имоти в цяла Великобритания за първи път от повече от десетилетие.

Несигурността около решението на Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС) нанесе удар върху жилищния пазар в Лондон, макар че общият недостиг на жилища даде тласък на цените.

Сигналите на британската централна банка, че скоро ще повиши лихвите, също може да се отразят негативно на цените.

"Лондон отбелязва особено силно забавяне", казва Робърт Гарднър, главен икономист на Nationwide. Той допълва обаче, че ефектът от ръста на лихвите вероятно няма да се отрази сериозно на домакинствата, тъй като икономиката не отслабва повече.

Средната цена на жилищата във Великобритания отчита ръст от 2% на годишна база през септември спрямо август и 0,2% за месеца. За сравнение, по същото време на миналата година годишното увеличение на цените достигаше над 5%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още