IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти, отдавани под наем, във Великобритания обръща посоката

Все повече собственици продават жилища, за да покрият дълговете си

20:52 | 10.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Появяват се първите признаци, че собственици на имоти, отдавани под наем във Великобритания, все по-често продават активите, за да изплатят ипотечните си заеми, след като данъчните облекчения бяха отменени, съобщава Financial Times.

Изданието се позовава на данни на британското финансово министерство.

Агенции за имоти също посочват, че хората рационализират портфейлите си или напускат сектора на имотите.

За последните 10 години са отпуснати 78 хил. нови ипотеки за покупка на имоти, отдавани под наем. Същевременно броят на ипотекираните имоти, отдавани под наем, се увеличава с 28 хил., т.е. има нетна разлика от 50 хил. жилища.

Експерти посочват, че все повече хора решават да намалят дълговете си предвид увеличението на данъците в имотния сектор. Постоянно се затягат и правилата за отпускане на заеми, а и лихвите на Острова вече вървят нагоре.

В някои региони на страната на кредитополучателите им е трудно да покрият разходите си и да реализират печалба от отдаване под наем.

Според проучване на Totally Money най-високодоходните пазари за отдаване под наем са Ливърпул, Плимут, Кливланд, Престън, Дъдли и Нотингам.

Тенденцията за корекция на портфейлите на инвеститорите в имоти, отдавани под наем, ще се засили, ако Английската централна банка продължи да увеличава лихвите.

Единствено наемодателите с по-малки ипотеки са склонни да останат на пазара, тъй като покриването на разходите за тях ще е по-лесно дори и при по-високи лихви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още