IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България - все по-малко най-перспективна дестинация за производство

Страната губи 12 позиции и заема 19-то място в годишната класация на консултантската компания Cushman&Wakefield

15:51 | 23.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бъдещи тенденции

За да постигнат растеж, промишлените компании трябва да се възползват от редица структурни тенденции, чието значение расте и се очаква да промени традиционния производствен процес за постоянно в идните десет години. Сред най-важните тенденции, които оказват влияние на сектора, от Cushman&Wakefield посочват развитието на технологиите и иновациите, различията в разходите за труд между отделните региони, протекционизма/национализма, консолидацията и сливанията и придобиванията.

Авторите на доклада отбелязват, че технологиите и иновациите вече допринасят за ефективността и безопасността на производството и на готовите продукти. Но високите разходи продължават да забавят темпа на прилагането им в глобален план.

Заради значителните различия в разходите за труд (например между Азия и Европа) решенията за установяване на промишленото производство трябва да се основават на конкретните държави, а не на региона, съветват от Cushman&Wakefield

В същото време протекционизмът и национализмът под формата на засилен граничен контрол или затворени граници са заплаха както за глобалните, така и за регионалните снабдителни вериги. Сред поставените под риск зони за свободна търговия Cushman&Wakefield посочва ЕС заради Brexit и засиления граничен контрол между страните членки на Съюза, НАФТА и Транстихоокеанското партньорство. Според консултантската компания е малко вероятно протекционистичната политика в Европа и САЩ да отслабне в идните години, тъй като основните причини за нарастващата подкрепа за засиления граничен контрол (политическата и социална нестабилност в Близкия изток, Северна Африка, Азия и Латинска Америка) остават неразрешени.

Консолидацията и сливанията и придобиванията в сектора на промишленото производство остават силни, като в 32% от завършените трансакции на стойност 2,5 трилиона долара през 2016 г. са участвали високотехнологични компании. Глобалната дейност по сливания и придобивания запазва инерцията си с обявени сделки за близо 1,3 трилиона долара през първото полугодие на 2017 г., над средното ниво от 1,2 трилиона долара в предишните години.

Засиленото внимание на сектора към придобиванията на високотехнологични компании е ясен признак, че промишлените компании залагат на технологиите за бъдещото си развитие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още