IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските компании ще продължат разпродажбите на имоти в чужбина и през 2019 г.

Общата стойност на разпродадените активи през 2018 г. достигна 12 млрд. долара

19:49 | 27.12.18 г.
<p>
	HNA беше на първо място по разпродажби на имоти сред китайските конгломерати през 2018 г.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

HNA беше на първо място по разпродажби на имоти сред китайските конгломерати през 2018 г. Снимка: Ройтерс

Най-голямата в историята кампания на китайски компании за придобиване на имоти в чужбина рязко преобърна ход през 2018 г. Но дори след рекордните продажби много доходоносни имотни активи остават в китайски ръце, пише Bloomberg.

Сред тях са небостъргач на Park Avenue в Манхатън, известният хотел Waldorf Astoria в Ню Йорк и Vista Tower в Чикаго, която все още е в процес на изграждане, но според плановете трябва да се превърне в една от най-високите сгради в града.

На фона на забавянето на икономическия растеж строгият контрол върху изтичането на капитали вероятно ще остане ключова тема за Пекин. Така че разпродажбите може да достигнат нов рекорд през 2019 г.

Пекин развали партито в средата на 2017 г., като заяви на четирите най-големи частни конгломерата в страната - HNA Group, Anbang Insurance Group, Fosun International  и  Dalian Wanda Group – че са вземали кредити твърде агресивно.

Но едва в края на тази година разходите намаляха. През 2016 и 2017 г. китайските компании са вложили безпрецедентните 89 млрд. долара в недвижими имоти.

През 2018 г. обаче разпродажбите започнаха да се усещат осезаемо. Продажбите на имотни активи от китайските компании нараснаха до 12,3 млрд. долара от януари спрямо 5,3 млрд. долара година по-рано, сочат първоначални данни на Real Capital Analytics.

„Тъй като контролът на капиталите остава в сила, Китай няма да бъде основен двигател на азиатски инвестиции в чужбина“, казва Стефани Ян, старши директор на отдел „Глобални капиталови пазари“ в консултантската компания CBRE. Купувачи от Сингапур и Южна Корея вече заемат мястото на китайците на пазари като САЩ и Европа, допълва тя.

Продажбите на активи бяха „стимулирани отчасти от стремежа на правителството за обуздаване на най-агресивните купувачи, но също и от изискването за намаляване на равнищата на дълга“, казва Джефри Лангбаум, анализатор на бизнес имотите в Bloomberg Intelligence.

HNA несъмнено беше най-големият грешник в придобиването на трофейни имоти,  като натрупа дялове в авиокомпании, кетъринг компании, хотели, компании за управление на активи. Wanda придоби кина – сега компанията е най-големият оператор на кино салони в света, а Fosun, управлявана от Гуо Гуанчан, известен като китайския Уорън Бъфет, купи Club Med и дялове в модни къщи в чужбина.

В същото време заради необузданите разходи на Anbang властите установиха контрол върху конгломерата през февруари, а бившият президент на застрахователната компания У Сяохуей беше осъден през май на 18 години затвор, след като беше признат за виновен за измами и присвояване на средства.

HNA направи някои промени и приключва 2018 г. като продавач номер едно сред четирите конгломерата, като на сметката й са пет от десетте най-големи продажби на имоти през годината. Въпреки това филиалите й пропускат плащания по кредити и облигации от месеци, което показва, че са необходими още средства за справяне с предизвикателствата с ликвидността.

„Тенденцията за освобождаване от активи ще продължи и през първата половина на следващата година“, казва Джеймс Шепърд, управляващ директор на отдел „Изследвания за Китай“ в Cushman & Wakefield. Той допълва, че китайските инвеститори често са разчитали на местни банки, за да подкрепят кампанията им по придобиване на активи. Но след спирането на това кранче и нарастващия натиск за рефинансиране нови продажби на активи са неизбежни.

А купувачи има. Консорциум, включващ Ping An Real Estate и China Life Insurance, продаде 13-етажна сграда в Бостън за 450 млн. долара през август, като постави рекорд за офис трансакция в града.

„Продължаващата несигурност около търговския конфликт ще подложи на натиск резервите в чуждестранна валута и стойността на юана, така че контролът върху капиталите вероятно ще продължи и през 2019 г.“, казва Том Мофат, ръководител на отдел „Капиталови пазари в Азия“ в CBRE. Това ще означава нови селективни разпродажби от китайски инвеститори, които искат да стабилизират финансите си или да постигнат добра печалба от по-ранни инвестиции, допълва Мофат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още