IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ достигнаха тригодишно дъно през декември

Средната им цена отбелязва годишен ръст от 2,9% до 253 600 долара

18:04 | 22.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ достигнаха най-ниското си ниво от три години през декември, а ръстът на цените на жилищата значително се забави, което показва, че жилищният пазар е загубил още от възходящата си инерция, предава Ройтерс.

Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR) съобщи, че продажбите на съществуващи жилища са намалели с 6,4% на емсечна база до сезонно изгладен годишен темп от 4,99 млн. единици миналия през декември. Това е най-ниското равнище от ноември 2015 г.

Темпът на продажбите през ноември беше ревизиран към леко повишение до 5,33 млн. жилищни единици спрямо обявените преди това 5,32 млн.

Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха, че продажбите на съществуващи жилища ще намалеят с 1% през декември до годишен темп от 5,25 млн. броя.

Продажбите на съществуващи жилища, които съставляват около 90% от продажбите на жилищни имоти в САЩ, са се сринали с 10,3% спрямо нивото им от 2017 г. За цялата 2018 г. продажбите са намалели с 3,1% до 5,34 млн. единици, което е най-бавният темп от 2015 г. насам.

Жилищният пазар е засегнат от по-високите лихви по ипотечните кредити и недостига на земя и работна ръка, което ограничи наличностите и оскъпи жилищата. Но в сектора има и искрици надежда.

Лихвите по 30-годишните ипотечни кредити с фиксирана лихва са достигнали най-ниското си ниво от четири месеца, като спадът се е засилил през втората половина на декември. Поскъпването на цените на жилищата се забавя.

Допитване от миналата седмица показа възстановяване на доверието на строителите на жилища през януари на фона на оптимизма за пазарните условия сега и в идните шест месеца, както и на големия брой купувачи.

Миналия месец продажбите на съществуващи жилища са намалели във всички области. През декември на пазара е имало 1,55 млн. стари жилища, което е спад срямо 1,74 млн. през ноември, но е повишение спрямо 1,46 млн. година по-рано.

При темпа на продажби от декември ще са необходими 3,7 месеца за изчерпване на съществуващите наличности, което е спад спрямо 3,9 месеца през ноември. Предлагане, което е достатъчно за шест-седем месеца напред, е смятано за здравословен баланс между търсене и предлагане.

Средната цена на съществуващите жилища е нараснала с 2,9% спрямо същия период на предходната година до 253 600 долара. Това е най-слабото повишение от февруари 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още