IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Градовете се насочват нагоре, надолу и към технологите в борбата със заплахите

До 2050 г. близо 70% от населението на света ще живее в градове

12:33 | 02.11.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Безопасни градове

Докато градовете търсят пространство за растеж, те трябва да обмислят и как развитието им засяга социалното равенство, казва Род. „В бързо растящите градове разликите между бедни и богати се увеличават“, смята той.

Кварталите излагат на показ различията в доходите, при което част от обитателите имат по-добър достъп до услуги, а това води до „антиградски прояви“, по думите на Род, като живеещи в гета общности.

В Южна Африка наследеното от времето на апартейда градско планиране и бързият растеж на градското население допринасят за превръщането й в страната с най-голямо неравенство на доходите, според данните на Световната банка.

Южноафриканските градове остават расово разделени повече от 20 години след края на апартейда, при който милиони чернокожи бяха принудени да напуснат обитавани само от бели градски квартали, за да живеят в пренаселени градове с буферни зони, разделящи расите.

След десетилетия на тромави полицейски тактики в градове в Бразилия, Колумбия, Мексико, Венецуела и части от Централна Америка се появяват нови методи за справяне с престъпността, при които по-силно внимание се отделя на проекти за социално развитие.

В Меделин, втория по големина град в Колумбия, този подход е съсредоточен върху възобновяването на крайните квартали – някога пренебрегвани порутени райони, сега те се радват на зелени паркове, спортни зали, училища, площадки за игра и концертни зали, в които се изявяват младежки оркестри.

Климатичен рай

Въпреки че рекорден брой хора се установяват в градовете, някои градски райони са изправени пред несигурно бъдеще заради климатичните промени и поражданите от тях рискове – от крайни  горещини до наводнения. Една пета от населението в големите градове в света ще живее в безпрецедентна климатична среда до 2050 г., като интензивна суша и мусони, сочат данни на базираният в Швейцария изследователски център Crowther Lab.

Изследователи прогнозират, че климатичните промени ще принудят милиони хора да напуснат домовете си, като някои от тях няма да могат да се завърнат. От потъващата столица на Индонезия, Джакарта, до горещините в градове от Близкия изток – това са нови предизвикателства пред урбанистите, казва Род.

В отговор на заплахите някои американски градове, като Дулут в Минесота, проучват начини да се превърнат във водещи дестинации за американците, напускащи части от страната, които един ден може да станат необитаеми заради климатичните промени.

Някои жители на града обаче се опасяват, че приток на нови обитатели може да задълбочи жилищната криза, тъй като новостроящите се жилища са малко.

Градове с потенциал да приемат климатични бежанци може да изпитат затруднения при изграждането на скъпа инфраструктура като заводи за третиране на водата и енергийни съоръжения без достатъчно високи данъци, които да платят за тях, предупреждават изследователи.

Последна актуализация: 18:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
pinoccio
преди 4 години
Тези хора нямат представа какво се случва с физиологията на човека, когато живее във висините. Ако обитава висок етаж в небостъргач, ако не излиза един месец от апартамента си, ташшаците и ушите му ще си разменят местата. Ще си окачва очилата на новите уши. Вместо очила, ще носи ташала. Цял един нов речник ще трябва да усвои. По земята има хартманови линии - електромагнитна мрежа, по която човекът ходи като тролей. Така се захранва. Горе, на стотния етаж, ще гледа от балкона като изключена ютия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още