IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как изкуственият интелект ще промени имотите през 2020 г.?

Той ще направи имотните трансакции по-бързи, по-гладки и ще сведе до минимум измамите, прогнозира онлайн издание

12:30 | 19.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: GettyImages</em></p>

Снимка: GettyImages

Подобряване на обратната връзка

Обратната връзка беше лесна за компаниите в сектора на недвижимите имоти преди ерата на интернет. Това се случваше чрез лична среща с клиентите или телефонни разговори. Но интернет промени това, тъй като потенциалните клиенти използват преди всичко уебсайтове, за да събират информация за имоти. Това беше пропусната възможност за отделите по продажби. Тъй като страниците събираха хиляди преглеждания всеки ден, за имотните компании беше трудно да поддържат обратна връзка с такива клиенти, ако те не са оставили контактите си.

Изкуственият интелект помага на брокерите в тази област, тъй като чатботовете и други инструменти дават възможност на компаниите за обратна връзка с клиентите. Тези инструменти могат да събират контакти на потенциални клиенти от различни канали, включително социални мрежи, и да им дават обратна връзка, увеличавайки шансовете за сключване на сделки.

По-бърза документация

Закупуването или наемането на имот включва тонове документи. От изпълнението на правни изисквания до проверката на документите – процесът е тромав и често изнервя клиентите. Това често е слаба сфера в индустрията, която иначе е възприела най-доброто, което технологиите могат да предложат от гледна точка на информация и комуникация. За сравнение, просто си припомнете дните, когато трябваше да попълваме данъчни декларации ръчно, без помощта на компютри и софтуер, едва ли бихте искали да се върнете в онези времена.

Изкуственият интелект улеснява целия процес по набиране на необходимите документи. Развити алгоритми могат дори да засекат незабавно фалшиви документи, улеснявайки целия процес по този начин. С технологии като електронен подпис трансакциите могат да се осъществяват от разстояние.

Помага на купувачи/наематели да правят виртуални огледи

В ерата преди появата на интернет купувач или наемател трябваше да посещава физически всеки избран имот, преди да вземе окончателно решение. Интернет позволява да огледаме имота чрез снимки, предоставени от имотни компании и брокери на недвижими имоти. Но както знаем, снимките не винаги казват истината и най-важното – крият неприятни подробности.

Виртуалните огледи са една от най-големите ползи за клиентите, които изкуственият интелект може да предложи. Клиентът може да седи на хиляди километри разстояние и да получи пълна представа за вида и състоянието на имота, квартала и друга информация, която определя окончателното решение за закупуване или наемане на имот.

Изкуственият интелект подобрява сигурността и безопасността

Отговаря ли имотът на местните строителни правила? Придържал ли се е строителят към местните регулации от гледна точка на противопожарна безопасност? Това са само някои от притесненията, които клиентите обикновено посочват, когато купуват или наемат имот. С изкуствения интелект е възможно да проверявате цялата информация от разстояние. Това е и голям стимул за предприемачите, които спазват регулациите, тъй като могат да продават имотите си по-бързо.

В обобщение това са някои от непосредствените възможности, които предлага изкуственият интелект. Очаква се те да доведат до нова ера в бизнеса с недвижими имоти. Но изкуственият интелект е едва в началото на развитието си. Според експерти използването му през 2020 г. ще е сходно с края на 90-те години на миналия век, когато повечето компании създаваха първите си сайтове, а клиентите пишеха първите си имейли до компаниите, за да получат отговори на запитванията си. Изкуственият интелект ще направи имотните трансакции по-бързи, по-гладки и ще сведе до минимум измамите. Играта тепърва започва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още