IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиони американци могат да загубят дома си заради неплатени наеми

Мораторуимът върху принудителните извеждания изтича през юли, както и допълнителните помощи при безработица

17:30 | 16.07.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

В зависимост от юрисдикцията собствениците на имоти трябва да изпратят предизвестие, ако планират да изгонят наематели, често 30 дни предварително. Жилищни експерти твърдят, че някои собственици искат да предложат гъвкавост на наемателите във финансово затруднение заради трудното намиране на нови наематели по време на криза, а около 1,5 млн. възрастни са отложили последното си плащане на наем, сочат данни на Бюрото за преброяване на населението. Но подобна помощ не винаги е налична.

Сред застрашените от принудително изгонване е 58-годишната Айлийн Колинс от Далас, която започнала да получава помощи при безработица едва осем седмици след като загубила работата си в организация с идеална цел през март.

След като пропуснала плащане на наем през април, тя била заплашена от изгонване от двустайния й апартамент. Айлийн получила отсрочка, след като показала на мениджъра, че ипотеката на сградата е покрита от федералния мораториум.

Без допълнителни помощи при безработица доходите на Колинс ще намалеят до 200 долара на седмица спрямо около 800 долара, когато работела, твърде малко, за да покрива жилищните си разходи от 2 хил. долара на месец. Спестяванията й ще й стигнат за два месеца и Колинс се опасява, че отново ще остане без дом. Тя вече е преживявала това преди осем години.

Бездомничеството расте с безработицата, показва модел на икономиста от Белия дом Кевин Коринт, основан на данни от кризата през 2007-2009 г. Той установил, че всеки процентен пункт ръст на безработицата принуждава около 21 500 души в цялата страна да станат бездомници. През юни безработицата в САЩ беше 11,1%, което е ръст спрямо 3,5% през февруари.

Изследователи от Eviction Lab към университета в Принстън регистрират рязък спад на заявленията за принудителни извеждания от март до април в 11 града, които проследяват, след влизането в сила на федералния мораториум и много забрани на щатско ниво.

Оттогава принудителните извеждания са започнали да растат в градовете, където мораториумите на щатско ниво са изтекли, показват данните на групата. В Милуоки заявленията за принудително извеждане са нараснали до 1447 през юни, когато изтекъл мораториумът в Уисконсин, спрямо 61 през май.

Дори със защитата от принудително извеждане и помощите при безработица американци като 42-годишният Джефри Лело изпадат през спасителната мрежа. В края на март работното му време като сервитьор в Outback Steakhouse в Орландо, щата Флорида, било намалено до нула, защото франчайзът затворил залите си за хранене.

Скоро той изхарчил спестяванията си и подал заявления за помощи при безработица. До момента е получил помощи само за една седмица на обща стойност 875 долара, казва Лело.

Той трябвало да напусне къщата, която споделял със съквартиранти, защото пропуснал дела си от наема. През последните няколко седмици Лело живял в палатка в горски район близо до хранителна банка.

Елизабет Уотс, говорител на компанията Bloomin’ Brands, която притежава бранда Outback Steakhouse, казва, че Лело бил уведомен, че компанията „ще го подкрепи, доколкото може, докато се върне към нормалното си работно време“.

Компанията му отпуснала помощ, която според Лело възлизала на под 300 долара, и няколко безплатни хранения.

„Сега хората ме срещат и виждат, че съм безработен, виждат, че нямам къде да живея и правят преценки кой съм“, казва Лело и допълва, че се смята за отговорен, усърден служител. „Знам кой съм, но никой вече не вижда това“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Вай-вай(въ, то турско ве),Божка изтреще.Някакви еретични мисли срещу метрополията и нейте светли граждани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
vajvaj
преди 3 години
Дядя Нова, ти май напълно изтреще...:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Милиони американци могат да загубят дома си заради неплатени наеми Аааассстигаве!На Сияйният Град на Хълма?!Дезинформация!Там винаги всичко е цветя и рози!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още