IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Студентските жилища в Европа са все по-привлекателни за международни инвеститори

Пазарите в Южна Европа и Иберийския полуостров остават със силно ограничено предлагане на модерни студентски жилища

11:05 | 05.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Paul O&#39;Driscoll/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul O'Driscoll/Bloomberg

Само Испания има потенциално незадоволено търсене на над 400 хил. легла, сочи изследване на JLL. Фондът BSREP III на компанията Brookfield и Temprano Capital Partners създадоха съвместно дружество в края на 2019 г. с правото да придобият 8000 легла на Иберийския полуостров, повечето от които са на етап строеж, от US REIT CPA18, филиал на компанията WP Carey.

„Към момента търсенето на инвестиции в Южна Европа е много по-голямо, отколкото предлагането на тези възможности. Трансакцията на Brookfield показва силния апетит за навлизане в сектора“, казва Райд.

Според него в средносрочен план и след период на интензивно строителство консолидирани портфейли, генериращи стабилни приходи, ще навлязат на пазара в Южна Европа и ще се стремят да привлекат институционален капитал.

„Предвид количеството неизползван капитал, който чака да бъде инвестиран в по-широкия жилищен сектор, това трябва да създаде много интересен инвестиционен пейзаж“, коментира Райд.

Британски градове

Като родина на три от осемте водещи града в Европа от гледна точка на легла на етап строеж или планиране Великобритания остава най-големият пазар на Стария континент, показва изследване на компанията Bonard.

Международни инвеститори се насочват към студентските жилища в страната, като Лондон заема водещо място, следван от Глазгоу и Единбург.

Придобиването от Blackstone през февруари на iQ Student Accommodation за 4,66 млрд. паунда беше най-голямата сделка за частни недвижими имоти в историята на Великобритания. Друга значителна инвестиция в сектора включва придобиването от сингапурския инвеститор Mapletree на редица студентски жилища на Unite Group и придобиването миналата година от германската компания за управление на инвестиции DWS на портфейл от построени по поръчка активи от Vita Group за 600 млн. паунда.

„Търсенето на подслон от растящия брой студенти във Великобритания стимулира инвестициите“, казва Филип Уедж-Бернал, директор на отдел „Жилищни изследвания и стратегия“ за Европа, Близкия изток и Африка в JLL. Той отбелязва очаквания ръст от 27% на броя на студентите през идните десет години, или 40 хил. нови студенти на година.

Глобалната компания за управление на инвестиции Hines и канадският институционален инвеститор Quadreal са съсредоточени съвместно към регионални студентски жилища във Великобритания в рамките на по-широкото им партньорство в жилищния сектор в Европа. Global Student Accommodation обединява сили с Harrison Street в Лондон, като в същото време навлиза в партньорства в Ирландия и Испания. Институционален капитал успява да сключи сделки в и извън сектора. Миналата година Canada Pension Plan Investment Board продаде платформата си Liberty Living за студентски жилища на специализираната компания в сектора Unite Group за 1,4 млрд. паунда.

„Предлагането на жилища се увеличава през последните пет години, но Великобритания все още не строи достатъчно, за да отговори на прогнозираното търсене“, казва Уедж-Бернал.

„Това несъответствие, съчетано с традиционно близките връзки между университетите и доставчиците на домове, продължава да подкрепя интереса на инвеститорите“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още