IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-горещият имот на пазара в Исландия се предлага с активен вулкан

Собствениците на терена не възнамеряват на ограничават преминаването на туристи през земята им, ако няма заплахи за безопасността

09:12 | 22.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Притежаването на частен остров е такава отживелица. Вземете вместо това активен вулкан.

Исландското семейство, притежаващо терена, върху който е появи вулкан през март, е получило оферти от потенциални купувачи, заинтересовани да развият мястото за туризъм, пише Bloomberg.

„Зная, че трябва да го продадем на точната цена и вече получихме най-малко две оферти“, съобщава съсобстеникът Анна Тордис Гудмундсдотир. Тя е една от деветнадесет наследници, които притежават фермата Храун.

Хиляди хора се стекоха да гледат изригването. Някои дори предизвикаха съдбата и си опекоха хот дог на лавата. Захласването по вулкана, който е възможно да остане активен години наред, може да превърне мястото в най-горещата, буквално, дестинация в страната, когато туристите се завърнат. Собствениците на терена работят с властите за гарантиране на безопасен достъп за хората и не възнамеряват да ограничават преминаването през земята им, ако няма заплахи за безопасността.

Исландските закони векове наред защитават правото на хората да преминават пеша през терени, които са частна собственост. Но нарасналият туризъм преди пандемията предизвика дебат за правото на земевладелците да събират входни такси от посетители на многобройните природни съкровища в Исландия, намиращи се върху частен терен. Исландия Исландия

Премиерът Катрин Якобсдотир заяви пред местната телевизия RUV, че държавата не планира да купува земята, но потенциалните нови собственици няма да могат да ограничават обществения достъп до мястото. „Държавата заделя средства, за да осигури строителството и достъпа, но предварителното условие е достъпът на хората да бъде гарантиран“, допълни тя.

Правителството е заделило 70 млн. исландски крони (564 хил. долара) държавни средства за изграждане на инфраструктурата и наблюдението на мястото.

Земевладелците имат неоспоримо право да събират такса за предоставяните услуги върху земята им, което създава доходоносни бизнес възможности около популярни туристически атракции. Настоящите собственици очакват мястото в крайна сметка да се сдобие с център за услуги и паркинг и да бъдат издавани ексклузивни лицензи на туристически компании, които да водят посетители до мястото на изригването или до близкия терен с хеликоптери, сочи документ до министъра на туризма.

Земята е притежавана от едно и също семейство поколения наред. Гудмундсдотир казва, че семейството обмисляло продажба на терена години наред, въпреки че той никога не е бил обявяван за продажба. Нейният братовчед Сигурдур Гуджон Гисласон, който е председател на асоциацията на земевладелците на Храун, заяви пред местната телевизия Stod 2 миналата седмица, че заинтересуваните купувачи са склонни да купят както част от терена, така и целия терен. Той не пожела да коментира офертната цена.

Според геолози изригването може да продължи дълго време, дори години. Мястото се намира едва на един час път с кола от Рейкявик и дори още по-малко от летището, а достигането до него изисква и усилено едночасово изкачване. Така че то е разположено на удобно място, за да се превърне в една от топ дестинациите в Исландия. То също така се намира точно зад ъгъла на известната Синя лагуна в Исландия.

Новото изригване и овладяването на пандемията от Исландия вече върнаха част от туристите. Нощувките в хотели от чужденци през април почти са се утроили спрямо година по-рано, сочат данни на исландската статистика.
Гудмундсдотир казва, че що се отнася до нея, тя не използва земята по никакъв начин и не проявява интерес към навлизане в туристическата индустрия.

„Бих искала някой друг да построи нещо хубаво горе, за да могат хората да му се наслаждават“, отбелязва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още