IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин ще гласува за изземване на наемни жилища от корпоративните им собственици

Опитът за конфискуване на апартаменти от листнати на борсата компании собственици може да създаде прецедент за други градове с високи наеми

08:50 | 11.08.21 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Лорена Йонас се посветила през последните осем години на битка срещу увеличаването на наемите от собствениците в модерния ѝ квартал в Берлин. Последната ѝ битка обаче може да засегне не само съседите ѝ, а стотици хиляди наематели в града, пише Financial Times.

Йонас участва в радикална кампания, призоваваща властите в Берлин да изземат около 240 хил. имота от най-големите търгувани на борсата собственици на жилища в Германия, като ги обвинява, че изтласкват дългогодишните жители с по-ниски доходи заради лоша поддръжка и завишени наеми.

След като събра над 350 хил. подписа, тяхното предложение, насочено към корпоративни собственици с по над 3 хил. апартамента, ще бъде гласувано на местен референдум през септември. Допитвания показват, че близо половината берлинчани подкрепят изземването на имотите, което би принудило компаниите да продадат имотите си на градските власти на „справедлива“ цена.

„Какво означава това, че апартаментът ми сега е стока на фондовия пазар, където целта е да се извлече възможно най-голяма печалба за акционерите?“, пита Йонас, която живее в имот в квартал „Кройцберг“, притежаван от най-голямата листната на борсата имотна компания в Берлин Deutsche Wohnen – основната мишена на кампанията. „Тези въпроси сега отекват в Берлин и в други градове“, допълва тя.

Макар и все още малки в сравнение с големите търгувани на борсата американски компании в жилищния сектор, корпоративните собственици на имоти като DW се увеличават в Европа в момент, когато най-големите инвеститори в имоти в света преследват стабилни приходи, които бизнесът с имоти под наем може да осигури.

В резултат на това пазарната капитализация на листнатите компании в жилищния сектор в Европа е нараснала от 3,5 млрд. евро през 2006 г. до близо 85 млрд. евро в края на юли тази година, сочат данни на European Public Real Estate Association.

Над половината от германците живеят в имоти под наем, като по този показател са на второ място сред страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това се случва на фона на ръста на цените на жилищата в света, който прави притежаването на жилище по-недостъпно и редиците на наемателите набъбват и в други страни. В ЕС близо една четвърт от домакинствата са живели в жилища под наем, отдавани на пазарни цени, през 2019 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. Берлин Берлин

„Ако не намерим някакъв механизъм за продължаване на прехвърлянето на имоти от собственици към наематели (чрез жилищна собственост)…, ще получим по-неравно общество, разделено между хора с жилищно имущество и хора без жилищно имущество“, коментира Йоланд Барнс, преподавател в Bartlett Real Estate Institute към University College London.

Малко градове до момента са предложили  толкова радикални мерки като референдума в Берлин през септември. Но мнозина са изправени пред сходни проблеми – компании и предприемачи изкупуват и ремонтират стари имоти, след това ги продават на по-висока цена.

Берлин се превръща в привлекателна инвестиция. Наемите на съществуващи жилища скочиха с 43% през последните пет години, което прави града все по-недостъпен за 86-те процента от берлинчани, които живеят под наем.

Близо 125 хил. жилища в града са били превърнати в имоти, обитавани от собственици, между 2011 и 2020 г., сочат публикувани през последно време данни на Сената в Берлин. Миналата година е била най-активната до момента – 19 310 жилища са изчезнали от наемния пазар. Берлин Берлин

Инициативата за изземването на имоти се основава на чл. 15 от германската Конституция, според който „земята, природните ресурси и средствата за производство“ може да бъдат изземвани за публична собственост срещу компенсация. Той не е изпробван на практика никога досега.

Предложението ще бъде прието, ако най-малко една четвърт от избирателите, имащи право на глас, се включат в референдума и то получи подкрепа от мнозинството избиратели. Но дори активистите да спечелят, Сенатът е обвързан да предприеме действия само политически, не и законово. А тъй като клаузата не е изпробвана, това ще предизвика разгорещен дебат за конституционността ѝ.

Критиците твърдят, че изземването е разделящо, икономически безсмислено и потенциално незаконно.

Тобиас Ньофер, председател на борда на директорите на Архитектурната и инженерна асоциация в Берлин-Бранденбург, казва, че градът е разделен от идея, която той определя като „политически екстремизъм. Но допълва, че Берлин се нуждае от по-строги регулации срещу спекулациите, като отбелязва, че много сгради са били купени от богати инвеститори, след което са оставени празни.

„Нуждаем се от дискусии как да се отнасяме към публичната земя, дали просто да я продаваме на кандидата, предложил най-висока цена? Защото можем да се окажем с празен и много скъп вътрешен град“, допълва Ньофер.

Deutsche Wohnen заяви, че инициативата е контрапродуктивна. „Средства и ресурси ще бъдат ангажирани за изплащане на компенсация десетилетия наред и така ще бъдат изгубени за строителството на толкова необходимите жилища“, съобщи компанията. Нейните наемни цени спазват регулациите в града, а 82% от анкетирани наематели са доволни, допълни тя.

Градските власти смятат, че компенсациите за собствениците на имоти ще струват около 36 млрд. евро. Активистите са на мнение, че сума между 8 и 18 млрд. евро ще бъде справедлива.

Йоана Кусяк, урбано-социолог от Кеймбриджкия университет, която е и жител на Берлин и защитник на инициативата за изземване на имоти, я нарича „уникална конфронтация“. „Това е експроприиране на финансови корпорации в голям мащаб. Никой не го е правил досега“, отбелязва Кусяк.

Тя твърди, че изземването може да стимулира икономиката чрез използването на наемите за финансиране на строителството на още апартаменти. „Ние сме за използването на приходите от наеми за изграждането на още жилища, вместо използването им за увеличаване на богатството на акционерите“, казва Кусяк.

Растящ сектор на имотите под наем може да създаде дългосрочно финансово бреме за правителствата под формата на субсидии за социални жилища за пенсионери, които не са успели да навлязат на имотния пазар, предупреждава Барнс.

Искането за изземване на имоти поставя Берлин не за първи път на челно място в борбата в Европа за овладяване на разходите за наеми в градовете. Миналата година градът опита да наложи таван върху наемите, но германският Конституционен съд го отмени неотдавна, заявявайки, че подобни правомощия има само федералното правителство.

Критици осмяха опита, наричайки го икономически разрушителен провал, но той предизвика движение на национално равнище за федерален таван върху наемите. А някои активисти твърдят, че разглеждането на жилищните разходи в чисто икономически изражения пропуска фундаментален момент.

„Жилищата не са лукс. Те трябва да са човешко право като достъпа до питейна вода, образование и здравеопазване“, казва Кристиан, организатор в Съюза на наемателите в Берлин, който не иска да разкрие фамилията си заради правни битки със собственици на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 1
Crux
преди 2 години
Аз викам направо да приемат добре познатите ни практики от соца - по 1 апартамент на семейство, ако е голям, се слагат и наематели вътре и готово. Само държавата строи нови жилища, чака се по 20 години. Но има "справедливост".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
Моабет да става
преди 2 години
Нека ви разкажа какво ми прочета колежка за патилата на един българин. Познат в социалните мрежи. Не съм сигурен дали е точно в Гемания, но важен е принципа. Намира обява за нов комплекс със 120 жилища. Комплекса е с ограден и има ограничен достъп, паркоместа, спортна зала плувен басей, зелена зона за отдих. Управлението е от събранието на собствениците. Отива на оглед и условията му харесват решава да си купи жилище в комплекса. Като патил българин става много рано сутринта в деня на продажбата и отива пред входа на комплекса. С радост вижда че има само един човек пред него. С наближаването на часа почва да се подрежда опашка от желаещи да купуват. Идват строителите поставят маса с табелка "Продажба на апартаменти" и почват. Отива първият господин попълват някакви документи поставят подписи след което той маха табелката и поставя нова "Апартаменти под наем". Някой се отказват, но други са харесали мястото и решава да сключат договор за наем. И за десерт след няколко месеца когато комплекса е пълен събранито на "собственика" въвежда нови такси охрана ползване на паркинг, басейн и спортна зала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
penman
преди 2 години
Марш в Северна Корея! Явно си мързел, който цял живот виси на гърба на обществото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Противоречива политика. Обаче всички несъгласни да се помислят, че корпоративният монопол, когато го има НЕ Е по-малко зло от противоречивите политики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
vzhekoff
преди 2 години
+1000 от мен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Няма как да забраниш на някого да си купи жилище за инвестиция, може да вдигнеш данъци и тн., но не и да му забраниш напълно. В Берлин проблемът е съвсем различен, там 2-3 компании държат целия пазар на имоти и изкуствено вдиган наемите, докато тук повечето наемни жилища са на частни лица (много от тях не плащат данъци за получения наем). Другото което е тук има жилища бол, цената е висока (към днешна дата), но няма недостиг (има на качество, но това е др тема).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Това отдавна е направено, в момента Берлин е петно на картата с диаметър 100ина км :) Обаче в големите градове има струпване на емиграция, което полеко освинва пейзажа и с цените, и с качеството на живот (пиша го като емигрант, изтеглил се от Мюнхен навреме). Немците не обичат мегаполиси - както и цирковете в момента, които са последица от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
cherney
преди 2 години
Абсолютни глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
bertram
преди 2 години
Да отпуснат общинска земя с право на строеж за малки копперации, в които задължително собствениците да имат макс по 1-2 апарта. Да облекчат данъците за такива сгради и таксите и ще видят бум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
bertram
преди 2 години
подобна ситуация не се решава с конфискация, а с либерализация в строителството. Германците са ужасни педанти и да се строи жилищно особено в и около големите им градове е доста муден и изпълнен с бюрокрация процес. Да отпуснат малко юздите, да вкарат в регулация земи около града , които до сега са били земеделски и ще им гледат сеира на Големите Корпорации. Търсене и предлагане - да намерят начин да увеличат предлагането и наемите ще се успокоят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още