IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо купуването на втори и дори на трети дом става все по-популярно в света?

Все повече хора в САЩ и Европа искат да имат най-доброто от живота и в града, и в провинцията

08:33 | 30.10.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Затова, когато нейна позната я попитала дали може да наеме за няколко месеца апартамента ѝ в Рим, това било неочаквано и щастливо съвпадение. „Ако не бяха допълнителните пари от наема, трябваше да внимаваме много повече с разходите си“, споделя Лентини.

Сега тя прекарва повече време в дома си на Сабинските хълмове.

„Вече не се чувстваме граждани… Когато се връщаме в Рим, все едно сме във ваканция“, казва тя. „Разглеждам изложби, ходя по музеи, водя дъщеря си на обяд, след това се връщам на Сабинските хълмове за сезона на маслините“, допълва тя.

За 41-годишният Ромен Пикар разделянето на времето между апартамента му в Париж и къщата му в провинцията му дало по-голям баланс между работата и личния живот. Освен че прекарва уикендите във вилата си в Блеви, долината на Лоара, със съпругата и двете си деца, старши мениджърът в технологична компания живее там и в някои от дните през седмицата, работейки от разстояние. Той установява, че има по-добра концентрация, по-малко стрес и като цяло е по-продуктивен.

„Да, плащаме повече за бензин, но сме добре финансово и в дългосрочен план знаем, че това ще има положително въздействие върху здравето и психиката ни“, споделя той.

Във Великобритания брокерът на недвижими имоти в Knight Frank Джонатан Брамуел установил, че разделяйки времето си между апартамента си в Лондон и дома на приятелката си в Котсуолдс, харчи по-малко пари, отколкото докато живеел в града всеки ден.

„Изведнъж вече не ходя в Pret два пъти на ден“, казва той, имайки предвид популярна верига за сандвичи във Великобритания. Но тъй като все повече хора прекарват време в провинцията, тези ресторанти и барове започват да налагат цените в Лондон, допълва Брамуел.

Същото важи и за недвижимите имоти. В допитване от 2020 г., публикувано в Journal of the Geographical Institute авторът Йован Цвиджич установил, че собствениците на второ жилище може да допринасят за повишаването на цените на жилищата и за общите разходи за живот в общностите си. Но има също и икономически ползи като нови работни места и повече възможности за пазаруване и почивка.

„Имате най-доброто от двата свята“, отбелязва брокерът Уилям Невил Смит от базираната в Лондон агенция Hamptons. “Много се говори за хора, които купуват имоти в провинцията, за да имат повече пространство, но никой не отбелязва факта, че много хора се наслаждават и на шума от живота в голям град като Лондон“, допълва той.

Търсенето на апартаменти е нараснало в цял свят през 2021 г. по данни на Knight Frank, тъй като хората търсят по-големи имоти и партерни апартаменти, които да използват през седмицата. 19% от участниците в допитването са заявили, че искат да купят жилище тази година спрямо 12% миналата година. А при хората, които планират да сменят дома си догодина, 38% гледат към градовете.

Пътуване в обратна посока

Такъв е случаят с Меган Чан Мейнеро и Джоди Тасело, които неотдавна си купили трети дом в Манхатън.

По време на пандемията двойката живяла основно във вила под наем на брега на река Хъдсън в Наяк, Ню Йорк, а през уикендите живеели в дом в Кетскилс, който купили през 2018 г. С началото на отварянето на театрите в Ню Йорк Мейнеро, която е сценарист и драматург, почувствала, че градът я привлича. Макар че не успяло да постигне COVID сделка, семейството не можело да се откаже от локацията. Жилища Жилища

„Никога не съм живяла в Манхатън, наистина го исках. Беше малко импулсивен ход, но открихме този апартамент и се влюбихме в него. Харесва ми, че мога до стигам пеша до театър на Бродуей за 15 минути“, споделя Мейнеро.

Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Мен по-разумно ми изглежда да наемам, но това е въпрос на личен избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Кой не обича алтернативите, особено пък на по-топлите и евтини за живот дестинации където почти няма зима?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Защо купуването на втори и дори на трети дом става все по-популярно в света? >> За да има къде да настаняват мигранти, що населението става или дърто, или джендърско (дори да не се афишира като такова, дори и да се е осъзнало като такова).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още