IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо купуването на втори и дори на трети дом става все по-популярно в света?

Все повече хора в САЩ и Европа искат да имат най-доброто от живота и в града, и в провинцията

08:33 | 30.10.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

По две от всичко

Кери Сибели, консултант по екологични въпроси в Ню Йорк, и семейството ѝ решили едва след началото на пандемията да прекарват значително време във ваканционния си дом в окръг Дъчес, популярен анклав по поречието на река Хъдсън.

През март 2020 г. семейството си събрало багажа и поело на север, като записало децата си в местно частно училище с извънучилищни дейности. Но сега синовете на Сибели отново са на училище в града, тя ходи в офиса си два пъти в седмицата, а съпругът ѝ – всеки ден, така че семейството прекарва работните дни в апартамента си в Уест Вилидж и се връща във ваканционния си дом всеки уикенд. Жилища Жилища

За щастие бягството на семейството по време на пандемията вече било включено в бюджета. Сибели и съпругът ѝ купили дома с три спални и две бани в Дъчес за 475 хил. долара преди пет години, така че вече балансирало вноските по два ипотечни кредита, 300 долара за комунални услуги и такса смет, 500 долара вноска за кола и 500 долара месечна такса за паркомясто в града. Единствените допълнителни разходи били за бензин, за покупки за двете жилища и още 175 долара за паркомястото на фона на рязкото повишаване на търсенето. Жилища Жилища

Сибели казва, че има по две от всичко“ за децата и за себе си – дрехи, тоалетни принадлежности. Тя дори е разделила шишенцата с лекарства.

Това е ключов начин за намаляване на стреса от пътуването между два града, казва Франсис Уолфиш, семеен психотерапевт с частна практика в Бевърли Хилс, щата Калифорния.

„Един от най-добрите начини да намалите безпокойството от местеното и приспособяването към ново жилище е да поддържате запаси с всичко необходимо и в двата имота – паста и четка за зъби, дрехи, обувки. Лесно е да вземете ключовете на колата и да потеглите“, отбелязва Уолфиш.

Най-доброто от двете

Хибридният живот е намалил разходите на някои хора.

Еми Лентини, американска собственичка на малък бизнес, живеела през цялото време в апартамент до Колизеума в Рим преди да реши да купи къща на Сабинските хълмове. Първоначално търсела място за прекарване на лятото, за да избегне горещините в града, но по време на пандемията къщата се превърнала в основно жилище за нея и партньора ѝ.

Първоначално къщата с площ от 220 кв. м изисквала много пари и време – Лентини казва, че трябвало да направят ремонт, да купят мебели, да почистят основно, да наемат човек, който да поддържа градината, и да плащат за кола и застраховка. Жилища Жилища

Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Мен по-разумно ми изглежда да наемам, но това е въпрос на личен избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Кой не обича алтернативите, особено пък на по-топлите и евтини за живот дестинации където почти няма зима?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Защо купуването на втори и дори на трети дом става все по-популярно в света? >> За да има къде да настаняват мигранти, що населението става или дърто, или джендърско (дори да не се афишира като такова, дори и да се е осъзнало като такова).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още