IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на лирата тласка продажбите на жилища на чужденци в Турция до рекорд

Иранците са най-голямата група чуждестранни купувачи, следвани от иракчаните и руснаците

19:40 | 14.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Продажбите на жилища на чужденци в Турция са нараснали с 48,4% на годишна база до рекордно ниво през ноември, сочат официални данни, публикувани във вторник. Това се случва на фона на понижаването на стойността на лирата, което прави покупките значително по-евтини за купувачите с твърда валута, отбелязва Ройтерс.

Имотният пазар като цяло е постигнал силен ръст през ноември, като общите продажби са се увеличили с 59% на годишна база до 78 814 жилища, сочат данни на Турската статистическа служба.

7363 имота са били продадени на чужденци, което е най-високото месечно ниво от началото на воденето на статистика през 2013 г. Най-голямата група чуждестранни купувачи са били иранците, следвани от иракчани и руснаци.

Лирата се понижи до рекордно дъно от 14,99 за долар в понеделник, което е наполовина спрямо стойността на валутата тази година. При настоящото си ниво от 14,2 лири за долар тя е с 40% по-слаба спрямо началото на септември.

Продажбите на имоти на чужденци са били силни през цялата година, като са нараснали с 39,4% през първите 11 месеца, докато общите продажби на жилища са намалели с 9,2% през 11-месечния период спрямо година по-рано.

Най-популярното място за продажби на жилища на чужденци е Истанбул с 2922 продажби, следван от южния курорт Анталия и столицата Анкара.

Данните показват също, че продажбите на ипотечни кредити през ноември са нараснали с 61% на годишна база до 39 366, като съставляват 22% от общия брой за периода.

Миналата година те се увеличиха заради евтините заеми по време на пандемията от държавните банки, като накараха имотни предприемачи да започнат рекламни кампании за купувачите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още